Actueel

Erfgoed Sterren - Erfgoed is leefgoed

In september vond in Deventer de kick off van Erfgoed Sterren plaats. Een wedstrijd die iedereen in Overijssel die maatschappelijke doelen met behulp van erfgoed wil bereiken, de kans geeft op 10.000 euro. Erfgoed Sterren start in 2020 voor het grote publiek. Provincie en gemeenten spelen een belangrijke rol bij het vinden van de nieuwe Erfgoed Sterren. Gedeputeerde cultuur van de provincie Overijssel Roy de Witte, was een van de sprekers en liet zijn visie over Erfgoed Sterren horen.

Gepubliceerd14-01-2020

Roy de Witte: “Mensen zeggen vaak dat we moeten leren van het verleden, dat we schatten moeten koesteren en dat iedereen de dooddoener 1 + 1 = 3 kent. “In het geval van Erfgoed Sterren is dat waar! Laten we ons culturele erfgoed inzetten en combineren met de maatschappelijke uitdagingen waar we gezamenlijk voor staan.” Overijssel is volgens de gedeputeerde een prachtige provincie met statige, monumentale gebouwen, spannende archeologische vindplaatsen en fantastische landschappen. “Ons cultureel erfgoed wordt door velen gekoesterd en gewaardeerd.

Door erfgoed de drive om dingen in gang te zetten.
De provincie, oftewel het provinciebestuur waar Roy de Witte deel van uitmaakt, kun je ook zien als cultureel erfgoed. Maar dan immaterieel. “Het is binnen het erfgoed mijn drive om dingen in gang te zetten, in beweging te krijgen. Door de cross-over te maken van  politiek naar samenleving, door gewoon de mouwen op te stropen. Met actief noaberschap gaan we de grote opgaven te lijf!”

De uitdaging van Erfgoed Sterren is om het cultureel erfgoed te verbinden aan actuele vraagstukken en opgaven. Veel mensen geven om ons erfgoed en maken zich tegelijkertijd druk om de grote veranderingen die op ons af komen. De energievoorziening, de vergrijzing, klimaatverandering of het omschakelen naar een circulaire economie raken de samenleving, beïnvloeden ons landschap, de ruimte die we met elkaar delen, en daarmee ook ons erfgoed.

Verbinding maakt Erfgoed Sterren bijzonder.
Wat maakt deze campagne bijzonder volgens Roy? “Het gaat niet om het effect van de transities op ons erfgoed, het speelt juist in op de kracht van ons erfgoed. Door te verbinden en door ons culturele erfgoed te benutten en te betrekken bij al die ontwikkelingen. Zet het in als onderdeel van de som en gebruik het om de oplossing van actuele maatschappelijke vraagstukken een stapje dichterbij te brengen. Want vanuit denkkracht, innovatief handelen en sociale omgang ontstaan verrassend goede dingen! Ons culturele erfgoed inspireert en geeft richting daarbij. En wie weet brengt het ons inderdaad bij 1 + 1 = 3!”

In 2019 was Panorama Nederland met een prachtige tentoonstelling in Zwolle en Almelo te bewonderen. Deze reizende tentoonstelling schetst een toekomstbeeld van de ruimtelijke inrichting van Nederland en plaatst onder meer de huidige vraagstukken in een historische context. Het laat zien dat we in het verleden ook voor grote, soortgelijke opgaven stonden  en deze met elkaar tot een goed einde hebben weten te brengen. “Dat kunnen wij nu ook”, zegt Roy.

Een podium voor plannenmakers.
Met ‘Erfgoed Sterren’ geeft Het Oversticht de prachtige voorbeelden een podium zodat ze ook anderen kunnen inspireren. Er zijn vijf categorieën waarbinnen initiatiefnemers Erfgoed Ster kunnen worden: sociale kwaliteit, agro & food*, human capital, duurzaamheid en vrijetijdseconomie. Voor elk van deze categorieën organiseert Het Oversticht inspiratiesessies die in het najaar van 2019 en in het voorjaar van 2020 plaatsvinden. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats in het najaar van 2020.

* 22 januari 2020 vindt de inspiratiemiddag 'Anders Boeren - over voedselketens van de toekomst' plaats. Klik hier voor meer info.

Meer informatie op Facebook: @ErfgoedSterren
Anno nu is er steeds meer behoefte aan gemeenschappelijke waarden, een eigen identiteit en nieuwe verbindingen. Erfgoed maakt deze waarden helder en brengt ze dichtbij mensen. Erfgoed Sterren laat het maatschappelijk belang van erfgoed op inspirerende wijze zien en versterkt zo het bewustzijn dat erfgoed belangrijk is voor de samenleving.

Gezocht: betrokken mensen uit Overijssel.
Oude gebouwen en historische plekken bieden vaak unieke kansen voor nieuwe initiatieven. Ze maken onze omgeving prettig, mooi en zitten vol verhalen uit het verleden. Door deze gebouwen en plekken te verbinden aan plannen van nu ervaar je nog krachtiger wat de waarde van ons Overijsselse erfgoed is. Om dat te laten zien is er de campagne Erfgoed Sterren, een wedstrijd voor iedereen die de verbinding legt tussen maatschappelijke doelen en erfgoed.

Dit artikel staat ook in #Over, ons magazine over de toekomst, het heden en verleden van onze leefomgeving. U kunt ons gehele magazine hier online lezen. Wilt u graag een exemplaar ontvangen via de post? Mail dan uw gegevens naar redactie@hetoversticht.nl.

Auteur

Mireille Dosker

Mireille Dosker

programmaleider erfgoed

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.