Actueel

Blog - Erfgoed en maatschappij horen bij elkaar

‘Hoe zetten we ons erfgoed in om bij te dragen aan onze maatschappij?', is voor mij een belangrijke vraag in het werk dat ik doe.


Een overtuiging die er voor mij altijd is geweest, is dat erfgoed dienstbaar is aan dat wat de omgeving nodig heeft. Erfgoed verkreeg het bestaansrecht uit functie of schoonheid. Het landschap, steden en gebouwen zijn gemaakt door mensen die er een functie aan gaven, die ze wijzigden en anders gebruikten. De voortdurende wijzigingen zijn wat ons erfgoed kenmerkt en levend houdt.

Erfgoed kan verbinden
De maatschappij verandert en dat maakt dat de omgang met erfgoed ook steeds verandert. Sterker nog: moet veranderen. Deze blik op erfgoed is bij mij de afgelopen vijftien jaar steeds scherper geworden. De wil om te anticiperen en je open te stellen voor wat de maatschappij nodig heeft, zijn – vind ik – belangrijke eigenschappen voor een erfgoedspecialist. Even een voorbeeld: een polariserende maatschappij heeft juist behoefte aan verbinding. Hierin kan erfgoed een rol spelen en daar wil ik me voor inzetten. Erfgoed kan verbinden en biedt ook kansen voor mooie ontwikkelingen voor de toekomst. Kijk bijvoorbeeld naar de IJsseldelta. Hier kan het landschap heel richtinggevend zijn aan keuzes. Je hebt hier de kans om met inzet van erfgoed een bestaande kwaliteit te versterken en toekomstproof te maken.

Terugtrekkende overheid
We zien ook in de erfgoedwereld dat de Rijksoverheid zich terugtrekt om ruimte te laten aan gemeenten en provincies. Gemeenten en provincies doen er goed aan te investeren in erfgoedprofessionals. Het is van belang dat wij als erfgoedprofessionals toegerust zijn op de veranderende wereld waarin we allemaal leven. Invloed van andere culturen, het belang van beleving en verduurzaming, initiatieven van onderop, samenwerken met andere partners: het komt allemaal in ons werk voorbij.

Met andere erfgoedprofessionals vanuit Platform VOER, ging ik hierover in gesprek. Gezamenlijk stelden we tien suggesties op om in houding en acties aan te sluiten op deze veranderende realiteit.

Dit artikel staat ook in #Over, ons magazine over de toekomst, het heden en verleden van onze leefomgeving. U kunt ons gehele magazine hier online lezen. Wilt u graag een exemplaar ontvangen via de post? Mail dan uw gegevens naar redactie@hetoversticht.nl.

Adviseur

Marieke van Zanten

Marieke van Zanten

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.