Actueel

Blog - Erfgoed verbindt

Het Nederlandse thema van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert! Met dit motto kunnen we als erfgoedorganisaties extra aandacht geven aan de verbintenis van erfgoed met mensen, hun geschiedenis en hun verhalen.


Eigen geschiedenis
Onwillekeurig denk ik terug aan onze zomervakantie van afgelopen jaar. Als gezin brachten we een bezoek aan Berlijn en Sachsen. Van daaruit bezochten we Herrnhut. Hiermee ging een wens van mijn in Suriname geboren vrouw in vervulling. Zij is als dochter van een zendeling gedoopt in de Evangelische broedergemeente in Nickeri, Suriname. Herrnhut is de bakermat van deze broedergemeente, een van de oudste protestantse kerken in Europa. Hier mochten in de 18de eeuw uit Tsjechië gevluchte gelovigen zich vestigen op het landgoed van Nikolaus, graaf von Zinzendorf. De graaf ontfermde zich over deze gemeenschap en bood hen bescherming. Wat mij aan Herrnhut intrigeert, is dat het dorp speciaal is gesticht (1772) voor een bepaalde gemeenschap met een eigen geschiedenis.

Bijzondere nederzettingen
Terug naar het motto van Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Onze persoonlijke geschiedenis is, veel meer dan we ons realiseren, verbonden met de Europese geschiedenis en het erfgoed dat we koesteren. Zo is Herrnhut onderdeel van een familie van bijzondere nederzettingen in Europa. Dat zijn in Overijssel bijvoorbeeld het koloniedorp Willemsoord en het landgoeddorp Vilsteren. En ook Veenhuizen, Frederiksoord (Drenthe) Heveadorp en Radio Kootwijk (Gelderland), de Hollandse wijk, Leeuwarden (Friesland), de mijnwerkerskoloniën (Limburg) en Rijssenburg (Utrecht) maken hier deel vanuit.

Sociale betrokkenheid
Het besef dat ons erfgoed niet op zich staat, helpt om elkaars geschiedenis beter te kennen en ook anders naar ons eigen erfgoed te kijken. Zo legt erfgoed verbindingen tussen gemeenschappen die op het eerste gezicht vreemd voor elkaar zijn. Daarom vind ik juist de aspecten van erfgoedbeleving en cultuureducatie van onschatbare waarde voor onze samenleving. Kennis over erfgoed bevordert sociale betrokkenheid en integratie. Het slaat bruggen tussen generaties, tussen groepen en gebieden. En in Europees verband ook tussen landen en volken.

Zichtbare activiteiten
Het Oversticht gaat in onze prachtige regio inhoud geven aan dit Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Dat gaat in 2018 leiden tot zichtbare activiteiten. Wij willen hiermee bereiken dat de gehele basis onder het koesteren en waarderen van ons bijzondere erfgoed in brede zin wordt versterkt. Waar kan, doen we dat graag samen met u. Heeft u ideeën hierover; u bent van harte welkom om samen te kijken hoe we deze kunnen realiseren. 

afbeelding: detail kerk Herrnhut

Adviseur

Bart Buijs

Bart Buijs

directeur

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.