Actueel

Blog - Kijken met een groene bril

Als procesbegeleider bij ‘de groenste straat van Overijssel’ heb ik mij de afgelopen weken ingezet voor een groenere provincie. Een prachtige klus. Als landschapsarchitect bij Het Oversticht doe ik dit natuurlijk al langer, maar met dit project ben ik terug gegaan naar de kern. Inzoomen naar microniveau.


In mijn dagelijkse werk adviseer ik over de herinrichting van erven en de ruimtelijke inpassing van zonnevelden. Altijd met het beleid van de gemeente of de provincie in het achterhoofd. Met het project ‘de groenste straat van Overijssel’ gaan bewoners zélf aan de slag en geef ik ze net dat duwtje in de goede richting. Met mijn groene blik help ik hen om hun ideeën aan te scherpen. Is er nagedacht over aanleg, onderhoud en beheer; wie gaat dit doen en hoe ga je dit doen? Welke planten zijn geschikt en trekken veel insecten aan?

Vooral het grote enthousiasme van de bewoners viel mij op. Het is zo mooi om te zien hoe alle mensen in een groep zo hard meedenken en zelf op hele creatieve ideeën komen. De projectgroep moet daarnaast zelf zorgen voor draagvlak in de directe omgeving. En dat was er! Schoolkinderen, bewoners van een bejaardenhuis, de kerkgemeenschap en de gebruikers van het dorpshuis: ze zijn niet alleen in meer of mindere mate betrokken in de ideeënfase, ze gaan ook helpen met de uitvoer.

Het was bemoedigend te zien hoe breed er gekeken wordt naar groene ingrepen. Het deed mijn groene hart dan ook goed om te merken dat veel projectgroepen verder kijken dan alleen hun straat, maar vaak ook de omliggende ruimte meenemen in het ontwerp, zoals het dorpsplein of de parkeerplaats voor de kerk. Groen, groener, groenst!


Donderdag 11 april was de finalebijeenkomst. De volgende straten hebben de titel 'de groenste straat van Overijssel' gewonnen:
- Biodiversiteit: Westerhof in Dalfsen (begeleid door Het Oversticht).
- Kindvriendelijkheid: hoek Oude Haaksbergerweg/Mulderskamp in Goor, Hof van Twente (begeleid door Het Oversticht).
- Klimaatbestendigheid: Stationsstraat in Raalte (begeleid door IVN Overijssel).

De groenste straat van Overijssel is onderdeel van Natuur voor Elkaar.  

Adviseur

Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.