Actueel

Blog - Omgevingswet - de digitale droom

Een omgeving waarin mensen nog beter met elkaar samenleven; een overheid die een helpende hand biedt. Hoe dieper ik in de Omgevingswet duik, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat de uitgangspunten geweldig zijn. Daar kan toch niks mis mee zijn?


De informatiestructuur
Op internet struikel ik over vele blogs, congressen en cursussen waarin alles nog maar een keer uitgelegd wordt. We werken met elkaar aan een organisatiestructuur die de komende jaren de basis voor de omgevingsvisie gaat vormgeven.  En, oh ja, niet te vergeten: operatie ICT. In de toekomst moeten we van ons perceel alle informatie kunnen vinden die er nodig is. We hebben de overheid dan helemaal niet meer nodig. Je vinkt een aantal zaken aan in een digitale omgeving en je weet wat je moet doen. Of is het toch zo simpel niet? 

Digitaal is het helemaal
Heeft u weleens via ruimtelijkeplannen.nl geprobeerd alle regels van een bestemmingsplan te vinden? Met een beetje zoeken lukt dat nog wel. De standaardregels krijg je wel te pakken. In de praktijk blijkt dat in sommige gemeenten bijna de helft van de aanvragen niet in het bestemmingsplan passen. Die staan dus straks ook niet in het omgevingsplan. Belanden deze dan alsnog op de bekende ‘ambtelijke stapel’? Dat kunnen grote stapels zijn. En we weten wat dat betekent: slecht nieuws voor mensen die van nature ongeduldig zijn. Fijn dat je zo snel informatie kon vinden binnen het digitale stelsel. Jammer dat je vervolgens lang moet wachten op een aanvraag bij de gemeente. Zelf naar de gemeente gaan was misschien beter geweest. En hier raken we een essentieel punt. Een efficiënte organisatiestructuur en ICT-toepassingen wekken de schijn van snelheid, efficiency en tevreden burgers. De praktijk is echter weerbarstig. De beoogde snelheid zal in lang niet alle gevallen waargemaakt worden. Nog belangrijker is de vraag die we ons moeten stellen: creëren we met dit proces wel een omgeving met karakter? 

Niet binnenspelen, maar naar buiten
Waarom gaan wij als adviseurs niet naar de mensen toe? Laten we naar de keukentafel of naar de scholen gaan. Of willen we liever veel geld investeren in organisatie en ICT? Is de overheid niet in staat om flexibel op de klantvraag ter plekke in te spelen en de mening van de inwoners van de toekomst goed te inventariseren? Ik denk van wel. Juist mensen met kennis van de lokale ruimtelijke en sociale omgeving kunnen op basis van ervaring en netwerk prima adviseren met oog en oor voor ruimtelijke kenmerken en sociaal draagvlak. Wat mij betreft begint Omgevingskwaliteit met het doorlopen van drie basale vragen: 1) Wat zijn de kenmerken van mijn omgeving? 2) Wat zouden we daarmee willen?  3) Hoe ga ik dat organiseren? Op deze wijze kan de hele operatie Omgevingswet daadwerkelijk bijdragen aan de droom van een omgeving met karakter waar je prettig met elkaar leeft. 
 

Adviseur

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider Omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.