Actueel

Blog - Samenwerking toerisme en erfgoed noodzakelijk

Samenwerking en duurzaam ontwikkelen van erfgoed waren de woorden die veelvuldig vielen tijdens het internationale congres over “Heritage, Tourisme and Hospitality” in Finland. Geen samenwerking? Dan geen duurzaam toerisme. En gemeenten kunnen erfgoed als troef voor hun stad of regio wel vergeten. 


Volgens de brochure logeerden wij in Pori in het romantische hotel Amado, wat bleek; een typisch naoorlogs betonblok met een ouderwets, maar net en schoon interieur. Zo was Pori zelf ook. Grootse pleinen omrand met hoge betonblokken die deden denken aan het Oostblok en wederopbouw. En dan te weten dat er hiervoor tot jaren 70 en 80 prachtige houten huizen stonden. In een deel van de stad stonden ze nog, de historische houten huizen. Wat daar opviel is dat we in eerste instantie als Nederlanders wat vreemd naar de wijk keken: alle huizen staan hoog op een dichte stenen plint, gevels met hele kleine ramen, geen enkele deur aan de straatkant, geen voortuinen en alle stegen tussen de huizen waren met een hek afgesloten. De woningen keerden zich van de straat af en geen groen in de straten. Bovendien eindigde de waterafvoer halverwege de gevel. Al wandelend merk je dat er klimaat adaptief is gebouwd om de wind, sneeuw en kou buiten de huizen en de groene binnenhoven te houden. Kunnen we nog wat van leren.

Het congres
De focus van het congress luidde: “how can destinations be succesfull in attracting tourists while simultaneously engaging all stakeholders in contrtibuting to the preservation of natural and cultural heritage?” Vertaald naar onze situatie: hoe zetten we Erfgoed als troef in voor gemeenten? Het congres besloeg twee dagen en bestond uit keynotes en parallelle lezingen: van smokkel- en pelgrimsroutes tot museumbezoek en facebookcampagnes en van gamifacation tot content marketing van steden en regio’s. 

“Wat ons duidelijk werd is dat toerisme en erfgoedorganisaties nauwelijks samenwerken”.

Ook een bezoek aan de Ahlström/Noormarkku works stond op het programma. Een familiebedrijf uit 1870 op een groot landgoed, met als hoogtepunt de Villa Mairea, ontworpen door architect Alvar Aalto. Het hele interieur was jaren ’30 met kunst van Matisse en Gaugin (!) aan de muur. Als afsluiting was er een excursie naar de werelderfgoedlocaties Rauma, een stadje uit de 18de eeuw, en Sammallahdenmäki, graven uit de bronstijd en Kauttua’s Ironworks Village and the Terraced House wederom door Alvar Aalto.

Wat hebben we geleerd?
Samenwerking op het gebied van erfgoed kost tijd en energie, dus steek dat er ook in. Het moet van onderop komen, van lokale bewoners, ondernemers en stakeholders: klein beginnen en langzaam groeien is het devies. De ervaringen zijn dat de rol van de overheid faciliterend, stimulerend en regisserend moet zijn en niet uitvoerend. En als een overheid deze rol niet invult dan gebeurt er niets, geen duurzame ontwikkeling van het erfgoed en mensen beconcurreren elkaar. De conclusie is: creëer een erfgoedkapstok waaraan iedereen kan aanhaken, maar toch zijn of haar identiteit behoudt. Wat ons duidelijk werd is dat toerisme en erfgoedorganisaties nauwelijks samenwerken terwijl dat juist heel veel op kan leveren aan juiste locaties, verhalen, inhoudelijk input en draagvlak voor het erfgoed. Hier gaan wij als Het Oversticht ons hard voor maken: bestuurlijk agenderen, inspireren, samen kansen creëren, inhoud leveren en verbinden. Wij gaan dit thema samen met anderen oppakken! 

Adviseur

Suzanne Wentink

Suzanne Wentink

archeoloog

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.