Actueel

Blog - Stel de vraag achter de vraag

Ooit de ’Joy of work’ gelezen van hoogleraar arbeidspsychologie Peter Warr en journalist Guy Clapperton? Op de vierde plaats in de geluks-top-twaalf in dit boek staat afwisseling. En laat dat nou net een belangrijk element zijn in mijn werk als stedenbouwkundige voor Het Oversticht.
Niet alleen heb ik hele verschillende adviesopdrachten binnen uiteenlopende gemeenten, óók wil de rol die ik daarbij heb nogal eens verschillen. Zo werkte ik de afgelopen drie maanden in de rol van coach voor de gemeente Ommen-Hardenberg.


Hier, in deze gemeente, wordt stedenbouw al jaren serieus genomen. Ommen-Hardenberg timmert aan de weg met stadsontwikkeling, woningbouw en interessante ontwikkelingen aan de Vecht. Er spelen nog behoorlijk grote woningbouwopgaves op de schaal van 50 tot 100 woningen. Dat zie je niet veel in Overijssel. En kijk eens naar het stadskantoor en de hoogbouwtorens aan de Vecht. Hier is men niet bang voor stevige keuzes. Voor stedenbouwkundige ontwikkelingen heeft de gemeente twee deskundigen: iemand voor het buitengebied en iemand voor binnenstedelijke ontwikkelingen.

Ambitie versterken
De gemeente wilde de stedenbouwkundige ambitie nog meer versterken. Ik werd gevraagd drie maanden lang met coaching een frisse blik van buiten te geven op het proces bij de binnenstedelijke ontwikkelingen van Ommen. Een mooie opdracht, zeker in het kader van joy of work. Iets heel anders immers dan de stedenbouwkundige opgaves die doorgaans voorbij komen!
Enthousiaste werknemers, zeer korte lijntjes met de wethouder en een enthousiaste ontwerper die open stond voor nieuwe ideeën en feedback, schetsen de situatie die ik hier aantrof. Samen hebben we aan plannen gewerkt, bijvoorbeeld de Haven-Oost in Ommen, uitbreidingen in Dedemsvaart en het ziekenhuis.

Goede vragen
Voor mij is het meest belangrijk onderdeel van coaching altijd eerst de vraag achter de vraag stellen: waarom moet dit ontwikkeld worden, wat is de specifieke urgentie? Moet er woningbouw komen, ga dan eerst eens kijken hoe zit het qua demografie in een dorp. Ga je standaard rijtjeshuizen maken of wellicht huizen die toekomstbestendig zijn? Moet de auto altijd perse voor de deur? Wat is de betekenis van groen? We zijn allemaal geneigd snel te denken in uitvoering en lopen daarbij voorbij aan de meest belangrijke fase: die van de goede vragen. Mijn advies: ga niet meteen met het liniaaltje het verkavelingsplan tekenen, maar verken eerst een met een grove pen een aantal varianten. Een woongebied vullen met rijtjeshuizen? Dat hoeft lang niet altijd de uitkomst te zijn. Denk eerst eens in andersoortige woongebieden. Communities, mensen die helemaal geen auto hebben etc. Waarom zou je altijd grote tuinen maken, waardoor er bijna geen ruimte meer overblijft voor openbaar groen? Op zo’n manier trekken mensen zich terug op hun kavels. Het versterkt niet het gemeenschapsgevoel. Meer openbaar groen waar kinderen spelen, waar je je buren ontmoet, versterkt de sociale cohesie.

Weg van het traditionele
Ik start per definitie liever niet bij het traditionele. Zo hou je alle mogelijke varianten in het begin open. Door vervolgens te verbeelden, laat je zien wat de ruimtelijke interventies kunnen zijn. Met mijn werkwijze heb ik iemand anders weer kunnen inspireren. Door de coaching is niet alleen de vraag achter de vraag gesteld, maar zijn projecten ook aangevlogen vanuit een ander schaalniveau, er zijn minder traditionele keuzes gemaakt. Wat een joy of work!

Adviseur

Marnix Scholman

Marnix Scholman

stedenbouwkundige

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.