Actueel

Blog - Van Parijs naar Tubbergen via Groningen

Afgelopen week kondigde Wiebes aan dat Nederland snel van het Groninger aardgas af moet. Naast deze urgentie, is er natuurlijk de klimaatverandering en de doelstelling van Parijs. En er is ook een economisch argument: per jaar besteden wij 20 miljard aan energie over de grens. Het gaat allang niet meer om een abstracte doelstelling, maar nu vooral om de vraag hoe we gaan versnellen. Logisch dat bij alle college-onderhandelingen de energietransitie deel uitmaakt van het akkoord. 


Laten we eens kijken hoe men in Groningen de energietransitie aanpakt. We kunnen hier namelijk wat van leren. In de provincie Groningen namen de gezamenlijke overheden eind 2014 per regio de regie om de energietransitie daadwerkelijk ruimtelijk vorm te geven. Samen met inwoners, bedrijven en lokale initiatieven werd gekeken hoe en onder welke randvoorwaarden dat mogelijk is. 

Wat zou deze Groningse aanpak kunnen betekenen voor andere gemeenten, bijvoorbeeld Tubbergen. Tubbergen kent een bijzonder landschap en is een van de weinige gemeenten waar nog geen sprake is van politieke versnippering. Bovendien is het ‘naoberschap’ er sterk verankerd. Tegelijkertijd is aan de grens de energietransitie in Duitsland volop zichtbaar.

Net als Groningen is Tubbergen de samenwerking aangegaan met andere gemeenten in de regio. Tubbergen pakt samen met Oldenzaal, Dinkelland en Losser de energietransitie op. Doelstellingen zijn geformuleerd in de Twentse Energie Strategie. In het college-akkoord zal het dus gaan over de praktische uitvoering van abstracte cijfers en doelen.

Ook in Twente is aandacht voor participatie. De overheid voert de regie, maar daarbij speelt het meekrijgen van de inwoners een belangrijke rol. De energietransitie staat of valt met begrip van de urgentie. Wat ook helpt, is het op lokaal niveau kunnen profiteren van voordelen die energietransitie meebrengt. In dialoog met de inwoners wordt er samen met deskundigen, ook nagedacht over stedelijke en landschappelijke inrichting. Hoe kan de energietransitie bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving in het gebied? Kunnen windmolens wellicht structuren in het landschap versterken? Of hoe kan energieopwekking bijdragen aan het verdienmodel voor een toekomstbestendige landbouw? 

De energietransitie biedt een uitgelezen kans voor overheden en burgers om in nieuwe verhoudingen met elkaar doelen te bereiken. Uiteindelijk vraagt een dergelijke aanpak opnieuw regie van de overheid. Zij legt vast wat de randvoorwaarden voor ontwikkelingen zijn en daagt de markt uit om samen met lokale initiatieven een goed aanbod voor gemeenten als Tubbergen neer te leggen. 


Matthijs Nijboer
Directeur Natuur en Milieu Overijssel                                                                  


Bart Buijs                 
Directeur Het Oversticht                            

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.