Actueel

Blog - Voer voor mensen (en gewone vogels)

Mijn eerste werkstuk op de lagere school ging over ‘de koolmees’. Tweede keus; helaas had mijn vriendinnetje de, in mijn ogen mooiere, pimpelmees genomen. Ik moest genoegen nemen met een zwarte streep in plaats van een helderblauw kopje. Gelukkig zie ik ‘mijn’ koolmees vaak in de tuin, de pimpelmees overigens niet.


Vogeltjes, ‘natuur’ in en om het huis; het gaat er veel over op mijn werk. Zo ook op het congres voor natuurinclusief bouwen in Olst waar ik was. Zo’n 150 mensen, profs en semi-profs, knikten massaal instemmend over hoe het beter kon en moest. Dat is altijd fijn, geen gemor in de tent en iedereen overtuigd van het gelijk. Maar toch, daarbuiten is het nog niet zo ver; in de tuintjes van mijn buren bijvoorbeeld ligt nog ‘werk’. Een van de deelnemers riep dat we het grote WAAROM meer moeten uitleggen waardoor ‘men’ sneller zou overgaan tot natuurinclusieve maatregelen in en om het huis.

Mijn eigen waarom is in de eerste plaats geloof ik egocentrisch; ik vind de natuur (voor het gemak alle plantjes en beestjes) vooral mooi en boeiend om te zien en in te wroeten. Natuurlijk zit daar een noodzaak achter; hoe wij leven op de planeet is veelal verwoestend, uiteindelijk ook voor onszelf. Dus eigenlijk ook weer eigenbelang. Alleen die grote noodzaak is te groot waardoor je je klein voelt en je bijdrage onbetekenend. Toch hang ik een voedersilo op en zie ‘mijn’ mussen nu al als ronde kerstballen in de mispel zitten; versiering voltooid. Maar er moet meer gebeuren; een groen dak, ingemetselde vleermuiskasten, groene tuinen, bloemen voor bijen (dus geen steriele), nestelmogelijkheden en vooral veel variatie. Wij gaan er voor (doet u mee?)!

In de uitzending van DWDD zag ik een panel van (semi) vogelprofs hun “vogel van het jaar” kiezen. Een prachtig initiatief van bedreigde vogels waar we op kunnen stemmen.  Breng de natuur dichterbij, zo begint het. Al vind ik het wel ‘ingewikkelde vogels’ ; de roerdomp en de strandplevier die niemand ziet....

Bij Het Oversticht, de organisatie waar ik voor werk, zijn we heel actief om mensen te stimuleren hun huis en omgeving natuurinclusief te maken. En dat kan soms heel simpel. Bijvoorbeeld door eens even anders te kijken naar onze tuinen en onze opruimwoede wat in te dammen. Dan is er ook in de winter wat te vinden voor de koolmees. Die met een beetje geluk in het voorjaar de processierups verorbert. Het begint met kleine stapjes. En die zijn behalve nodig, vooral ook leuk! Wat mij betreft gaan we dat eens uitleggen bij DWDD.

Adviseur

Julia Rühl

Julia Rühl

adviseur omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.