Actueel

Blog - Wat niemand anders je vertelt over de omgeving

Een alternatieve titel kan zijn, wat niemand anders je vertelt over de omgevingswet, of omgevingskwaliteit? Of zijn dit onderhand uitgeholde begrippen en ben je omgevingswetmoe? De uitdaging voor ons is om steeds weer de essentie van deze begrippen voor ogen te houden. Daarom hier een pleidooi voor het belang van omgevingskwaliteit.


Irriteren of Waarderen?
Veel mensen die dagelijks met ruimtelijke kwaliteit te maken, associëren dit regelmatig met een hindermacht. Dit plan mag niet van de afdeling Ruimtelijke Ordening en dit is afgekeurd door Welstand. Een irritatiefactor. Vaak vergeten wij dat deze ‘instituten’ zijn opgericht om de kwaliteit van onze omgeving te koesteren en voor iedereen aantrekkelijk te houden. Waarderen wij onze omgeving dan niet meer?

Individueel of collectief geluk?
Vaak waarderen wij als individu onze privéomgeving wel hoog. Dat bleek uit het onderzoek van het CBS vorig jaar waar ruim 9 op de 10 volwassenen aangeeft tevreden te zijn met hun directe woonomgeving en geluk ervaart. In de praktijk lijkt het individuele geluk echter niet altijd samen te gaan met het geluk van de buurman. Bezwaar tegen windmolens, zonneparken of ‘alternatieve’ bouwwerken zoals een Groninger forum, zijn schering en inslag. Weten we eigenlijk wel wat de buurman mooi of prettig vindt, laat staan wat zijn definitie van omgevingskwaliteit is?

Je omgeving waarderen, kun je leren.
Ik ben er van overtuigd dat de waardering voor onze collectieve leefomgeving groter wordt, als je letterlijk wat meer over de schutting heen kijkt. Fotografie kan daarbij helpen. Wat is voor jou nou een mooie omgeving? Waar voel je je prettig? Daarom hier een oproep om jouw favoriete plekken te fotograferen. Plekken waar je kleine geluksmomentjes ervaart. Ik ben er zelf al vast mee begonnen. Mijn drijfveer is dat iedereen zich thuis voelt in zijn omgeving!

Adviseur

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider Omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.