Actueel

Gedeputeerde Hester Maij over Burgemeesterserfgoed

Erfgoed zien en beleven

Om als gedeputeerde gevraagd te worden een project van burgemeesters af te mogen sluiten, is een hele eer.


Tegelijkertijd zijn het voor mij niet de titels of functies die tellen - wat dat betreft is er veel veranderd ten opzichte van de tijd waarin de foto van de ‘founding fathers’ is gemaakt -, maar gaat het vooral om het bijzondere erfgoed en de verhalen die in het project voor het voetlicht zijn gebracht en door veel mensen gedeeld zijn. Mij is gevraagd hieruit een keuze te maken. Hoe moeilijk ook, het is gelukt!

Plechelmusbasiliek
De Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Midden in Twente, de regio waar ik woon en me verbonden mee voel. De kerk is een tastbaar symbool van ons erfgoed, een eeuwenoude kerk die al honderden jaren het middelpunt is voor de inwoners van de stad Oldenzaal. In die stenen zitten duizenden verhalen verborgen. Maar de archeologische opgravingen die er enkele jaren geleden zijn gedaan geven die verhalen
een extra dimensie: de mensen, de voorouders, die daar hun laatste rustplaats vonden. Maar ook kleurrijke beelden: een statige processie vanaf de kerk of een bruisende jaarmarkt. Al die verhalen in en rondom de kerk maken het verhaal van de Plechelmus fascinerend. Een verhaal van onze voorouders dat tot leven komt.

IJsselkogge
De Hanzesteden maken Overijssel echt uniek. Economisch en cultureel waren ze een aantal eeuwen het middelpunt van ons land. Intensieve handel door heel Noord-Europa, geestelijke vernieuwingen zoals de moderne devotie. Steden waar Nedersaksisch werd gesproken en geschreven. Dat alles kwam samen in Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer en hun ‘achterland’ Oost-Nederland. En om dan te zien hoe de IJsselkogge, eeuwenlang verborgen op de bodem van de IJssel bij Kampen, ontdekt wordt en praktisch intact geborgen!
Wat voor een verhalen zitten er wel niet vast aan dit schip? Voor mij is de IJsselkogge een van de grootste verrassingen van de afgelopen jaren. Een grote aanwinst voor ons erfgoed in Overijssel.

Het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is afgesloten, maar de inwoners van Overijssel staan aan de vooravond van twee jaren met bijzondere erfgoed events. Erfgoed zien en beleven, erfgoed als kans zien voor ondernemen op een verrassende, creatieve manier. U hoort, ziet en ervaart meer in het project Smaakvol Erfgoed dat binnenkort in de provincie Overijssel van start gaat. Zo behouden we ons erfgoed, de verhalen die ons DNA vormen, voor nu en de toekomst.

Dit artikel staat ook in #Over, ons magazine over de toekomst, het heden en verleden van onze leefomgeving. U kunt ons gehele magazine hier online lezen. Wilt u graag een exemplaar ontvangen via de post? Mail dan uw gegevens naar redactie@hetoversticht.nl

Publicatiedatum12 februari 2019
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.