Actueel

De grote verbouwing van Nederland

De kans op een mooier land

De verbouwing waar Nederland aan begonnen is, is groter dan ooit. Niet eerder waren we op zoveel fronten tegelijk aan het werk: woningbouw, energietransitie, waterberging, nieuwe infrastructuur, herbestemming, kringlooplandbouw, enzovoort. We hebben nu de kans om ons land mooier te maken. 


Nederland is een gemaakt land. De Deltawerken, de polderlandschappen, de 'natuur' in de Oostvaardersplassen en de Veluwe, de metropolen en de dorpen: overal hebben topontwerpers aan gewerkt. De Nederlandse ontwerptraditie heeft ons prachtige oplossingen geschonken voor ingewikkelde problemen. Dat zit ons in het bloed, we zijn er internationaal beroemd om.

De campagne Fiks Nederland, een initiatief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en Kunsten '92, jaagt de komende maanden het debat aan over de ontwerpkwaliteit van een grote verbouwing die ons te wachten staat. Fiks Nederland doet daarom de volgende oproep:

  • Versterk de dialoog over kwaliteit. Spreek niet alleen over de omvang van de energie-opgave, praat ook voortdurend over hoe het eruit komt te zien. 
  • Zoek de koppelkansen. Een investering mag nooit één enkel doel dienen: daar is Nederland gewoon te klein voor. Het koppelen van een dijkverzwaring aan een parkeerprobleem levert niet alleen ruimtewinst op, het verhoogt ook de ontwerpkwaliteit.
  • Besef dat Nederland van iedereen is. Als we het actieve burgerschap weten te verbinden met ontwerpers, bestuurders en investeerders, dan kunnen we samen een land maken waar we allemaal trots op zijn.
  • Zet ontwerpers in om schijnbare tegenstellingen op te lossen. Vaak botsen de belangen van natuur, mobiliteit, duurzaamheid en schoonheid. Ontwerpers zijn bij uitstek geschikt om de noodzakelijke creatieve verbindingen tot stand te brengen: zij dienen namelijk alleen het overkoepelende belang van een aantrekkelijke leefomgeving.

Deze oproep zet Fiks Nederland om in actie. De campagne Fiks Nederland jaagt de komende maanden het debat aan over de ontwerpkwaliteit van deze grote verbouwing met het publiceren van goede voorbeelden, een prijs voor het beste ontwerp en een prakijkwerkgroep met lokale en regionale bestuurders. Meer weten? Lees erover op de website van Fiks Nederland. 

Samen met zes regionale welstands- en monumentenorganisaties is Het Oversticht aangesloten bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit

Publicatiedatum14 februari 2019
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.