Actueel

Panorama Overijssel: optimistische blik op de toekomst

Een rijker, hechter, schoner Nederland en Overijssel

Overijssel is een prachtige tuin. Maar waarom zou het geen proeftuin kunnen zijn? Die vraag van Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel, was het vertrekpunt voor Panorama Overijssel op twee avonden in juli in Zwolle en Almelo.


De bijeenkomsten werden gevoed door een gepassioneerd betoog van Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseur Berno Strootman over het perspectief op Nederland. Een land altijd in beweging, met kansen om rijker, hechter en schoner te worden. Zeker wanneer we die toekomst positief aanvliegen en vertrekken vanuit een inspirerend ‘kunnen’ en met een gedeeld ‘verlangen’ als motor.

Panorama Overijssel was een avond, gekleurd door begrippen als perspectief, stip op de horizon, maar ook verbeelding. Commissaris van de Koning voor Overijssel, Andries Heidema: "We hebben een nieuw coalitieakkoord vol ambitie. Dat is nog vrij rationeel. Het kan helpen om de slag naar beelden te maken. Dan gaan we meters maken. Panorama Nederland geeft verbeelding aan een Nederland van de toekomst. Wat voor Nederland geldt, geldt ook voor Overijssel. Dat is geen copy paste van nu. Het gaat om een ontwikkeling die veel positiefs kan brengen. We moeten ons verbonden voelen om die opgave uit te voeren. We gaan op ontdekkingsreis; experimenteren. Af en toe fouten maken hoort erbij. Waar het om gaat is dat het een optimistisch, aantrekkelijk toekomstbeeld is. Een Nederland waar ik graag zou willen wonen." 

Als de verbeelding aan zet is en het verlangen naar een rijker, hechter en schoner Nederland en Overijssel onze motor is, laten we dan ook gebruik maken van erfgoed als katalysator bij de complexe vraagstukken waar we voor staan. Dan kan het gaan om bewustwording, zoals de film 'Energielandschappen anders bekeken' laat zien, of om de kansen die erfgoed biedt bij nieuwe gebiedsinrichting, zoals ‘Cultuurhistorie en klimaatadaptatie, Schans Bolwerk Buitenwacht Kampen'. 
 Meer weten over Panorama Lokaal in Zwolle en Almelo? Een verslag van de avond in Zwolle leest u hier. Een verslag van de avond in Almelo leest u hier

Panorama Overijssel (Panorama Nederland vertaald naar de regio) werd georganiseerd door de provincie Overijssel en Het Oversticht, in samenwerking met het College van Rijksadviseurs.

Publicatiedatum 4 juli 2019

Adviseur

Tim Vredeveld

Tim Vredeveld

programmaleider verduurzaming

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.