Actueel

Een landingsplaats voor de Omgevingswet

Regelingen op lokaal en regionaal niveau helpen u bij de voorbereiding

Gemeenten, waterschappen en provincies moeten in 2020 in samenspraak met bewoners en andere belanghebbenden aan de slag om klaar te zijn voor de invoering van de Omgevingswet volgend jaar. De wet laat veel ruimte om decentraal de ambities en spelregels te formuleren.


Wat moet u in 2020 in ieder geval gaan regelen? De VNG adviseert vanuit de wetgeving wat dit is. Een aantal partijen, waaronder Mooiwaarts / De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, heeft in aanvulling hierop een document ontwikkeld, dat een basis legt onder omgevingskwaliteit, lokaal initiatief en participatieve democratie. In dit document vindt u:

  • 19 voorstellen die werken op lokaal en regionaal niveau, met uitgangspunten en voorstellen die u op lokaal niveau kunt regelen zodat de Omgevingswet goed uitpakt voor de kwaliteit van de leefomgeving ( 1- 6), lokaal initiatief (7-10) en een sterke positie van raad en bewoners in het speelveld (11 -19). Deze voorstellen zijn in de pdf voorzien van links naar praktische voorbeelden.
  • een overzicht van de belangrijkste instrumenten zoals de omgevingsvisie, het omgevingsplan,de participatieverordening, lokale planprocedures, het aanbestedings/-tenderbeleid voor overheidsopdrachten en het systeem van omgevingsvergunningen. Daarbij geeft het document aan waar wat thuishoort en hoe de spelregels vastgelegd kunnen worden.


Het document is een uitgave van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (waar Het Oversticht deel van uitmaakt), LSA bewoners, De Ruimtemaker en de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen.

Publicatiedatum30 januari 2020

Adviseur

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider Omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.