Actueel

Samenwerken bij energietransitie noodzakelijk

Levendige discussie tijdens themabijeenkomst

Het onderwerp ‘duurzame energie, duurzame ruimte’ prikkelt! Een avond bomvol discussies over energietransitie.


De video ‘Energielandschap voortdurend in beweging’ laat zien dat energiewinning altijd het landschap heeft gevormd. Gebruik van hout, veen, gas, elektriciteit; dit heeft effect op het landschap en dat zie je. In vijf pitches werden vervolgens vanuit diverse invalshoeken visies gegeven op het onderwerp ‘duurzame energie’. Op welke wijze kun je landgoederen verduurzamen met behoud van erfgoedwaarden? Hoe maken we de energie-opgave concreet en tastbaar voor de bevolking? Wat kan/mag wel en niet op het gebied van verduurzaming van monumenten? Hoe zorg je ervoor dat diverse projecten op het gebied van energietransitie samenkomen in een stad? Op welke manier kunnen diverse partijen elkaar versterken en hoe komen verschillende lagen van een project samen?

Tijdens de discussie met de panelleden en de zaal werd de urgentie van het onderwerp nogmaals voelbaar. De zoektocht naar het evenwicht in energie en landschap en ook de samenwerkingsvormen hierin kwamen terug als een rode lijn. Niet alleen tussen overheden en organisaties onderling maar juist ook de samenwerking met burgers. Twee aandachtspunten hierin zijn: de behoefte aan een visie op grote schaal, zodat de angst voor versnippering beperkt wordt; en mensen actief betrekken bij energievraagstukken, omdat niet iedereen de noodzaak voelt om te participeren. Thema’s als participatie, innovatie en ontwerp moeten hierin samenkomen, waarbij inspiratie kan worden opgedaan vanuit bestaande initiatieven.

Wilt u weten wat Het Oversticht doet op het gebied van energietransitie, kijk dan op onze themapagina ‘verduurzaming met kwaliteit’.

Publicatiedatum21 juni 2017

Adviseur

Marieke van Zanten

Marieke van Zanten

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.