Actueel

Koper gevonden voor Maranathakerk in Rijnsburg

Herbestemmingsteam adviseert - kerk krijgt nieuwe bestemming en duurzame toekomst

Twee jaar geleden onderzocht het herbestemmingsteam van Het Oversticht de mogelijkheden voor nieuwe invulling van de Maranathakerk in Rijnsburg. Dat was best een lastig proces, want de kerk lag midden in een woonwijk en zoals vaak bij kerken en ander religieus erfgoed, lag een nieuwe invulling gevoelig. Na advies van het herbestemmingsteam is een nieuwe koper gevonden. Het kerkgebouw heeft weer toekomst en is behouden gebleven voor de wijk en gemeenschap.


Het was voor de opdrachtgever, het Kleine Kerkbestuur van de Protestantse Gemeente Rijnsburg (PGR), destijds van groot belang dat er een onafhankelijk advies zou worden gegeven op basis van een transparant doorlopen proces. Inmiddels is er sprake van voorgenomen verkoop van de kerk, waarbij de nieuwe invulling past bij een van de mogelijke scenario's die het herbestemmingsteam in het advies schetste.

Besloten is om de Maranathakerk te verkopen aan de familie Kralt, die eerder al een nieuwe bestemming aan de Petrakerk gaf, in dezelfde gemeente. De familie Kralt gaat in de uitvoering van de plannen samenwerken met Peter & Elise Ravensbergen. Zij zullen een deel van het gebouw gaan exploiteren als maatschappelijke woon- en leefvoorziening, onder de naam ‘het Maranatha Huis’. De familie Kralt zal het andere deel van het gebouw verbouwen tot appartementen, die zullen worden verhuurd aan mensen met een gemiddeld inkomen en starters.

Daarmee is een koper gevonden die zorg draagt voor optimaal behoud van het monument, in combinatie met een functionele invulling van wonen met maatschappelijke zorg en die zorgt voor het behouden en beschikbaar blijven van een deel van de kerkruimte. Voor de appartementen wordt daarbij ook nog ingezet op de groepen die het op de woningmarkt moeilijk hebben.

De PGR: "We zijn verheugd dat de plannen die nu op tafel liggen een nieuwe toekomst zullen geven aan de Maranathakerk. Daarbij is nadrukkelijk gekozen voor de beste combinatie van verantwoord financieel beheer en een toekomst waarbij recht gedaan wordt aan doel en functie van het monument en de plek die het in onze samenleving altijd ingenomen heeft en nu ook kan blijven innemen."

Publicatiedatum31 januari 2020

Adviseur

Marieke van Zanten

Marieke van Zanten

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.