Actueel

Opening herbestemde Rietmavo in Almelo

Van lagere school tot appartementencomplex

Op woensdag 28 juni werd ‘Het Riethuys’ in Almelo feestelijk geopend. De herbestemming van de oude Rietmavo tot appartementencomplex is voor alle partijen een lang en af en toe moeizaam proces geweest.


Niet in de laatste plaats door een verwoestende brand begin 2016, die de kap volledig in de as legde. Maar nu staat er dan toch een gerevitaliseerd gebouw, waar de huurders nog deze zomer hun intrek in kunnen nemen. Omdat het pand een gemeentelijk monument is, is de monumentencommissie van Het Oversticht vanaf het begin nauw betrokken geweest om de monumentale waarden van de voormalige school zo goed mogelijk te behouden. En dat is gelukt, samen met een gedreven en enthousiaste opdrachtgever en een vindingrijke architect. 

De Rietmavo aan de Violierstraat in Almelo was van oorsprong een lagere school. De school werd in 1919 gebouwd en later omgevormd tot een mavo. Toen de eerste plannen voor een herbestemming gemaakt werden, stond het pand al tientallen jaren leeg. Daarmee was deze locatie aan de Violierstraat verworden tot een doodse aangelegenheid en ging ook het gebouw met stappen achteruit. Van de school is een cultuurhistorische waardestelling gemaakt, waaruit duidelijk werd dat vooral de voorzijde het meest monumentaal is. In de schetsontwerpen die vervolgens door de monumentencommissie  beoordeeld zijn, werd dit uitgangspunt steeds ter harte genomen. Na een reeks aanpassingen, een brand en veel geduld staat er nu een toekomstbestendig gebouw met bijzondere woningen. Een aanwinst voor de buurt! 

Wilt u weten wat Het Oversticht nog meer doet op het gebied van herbestemmen, kijk dan op onze themapagina ‘Herbestemmen: passend en creatief’.

Publicatiedatum17 juli 2017

Adviseur

Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.