Actueel

Archeologische opgravingen Heeten van start

Regioarcheoloog aan het woord

In Heeten, gemeente Raalte, is deze week de opgraving in het plan Veldegge begonnen. Regioarcheoloog Marijke Nieuwenhuis aan het woord.


Wat is je rol als regioarcheoloog?
Mijn rol als regioarcheoloog is die van adviseur aan/van de gemeente. Aan de voorkant toets ik het Programma van Eisen, adviseer ik rond de offerteuitvraag en denk/beslis ik mee over wie de opdracht krijgt. Tijdens het project denk ik mee over wat de beste manier is om het goed te laten verlopen, ik zie toe of het onderzoek op de juiste manier wordt uitgevoerd en ik adviseer bij beslissingen. En straks, na afloop van het veldwerk toets ik het evaluatierapport en het uiteindelijke rapport. De opgraving duurt ongeveer vijf weken. En we hebben nu al zoveel sporen! In de eerste twee dagen zitten we al op meer dan 500 sporen. Dat belooft nog wat voor de komende weken!

Waarom is archeologie belangrijk?
Archeologie vertelt het verhaal van een plek. Zonder archeologie mis je een hele laag. Die van de wezenlijke sporen die mensen hebben achtergelaten. Je kan best wat uit archieven halen, maar dat gaat eigenlijk altijd over de bovenste laag van de bevolking. Over wat er op de boerderijen gebeurde lees je bijna niets en daar is archeologie nou zo’n mooie aanvulling. Het levert bijvoorbeeld informatie op over hoe mensen gewoond hebben; informatie die in de bodem zit. De bodem laat zich lezen als een spannend boek en wanneer je die bodem roert gaat een bladzijde of misschien wel een heel hoofdstuk verloren. Het onderzoek geeft identiteit aan een plek. Of zoals de boer zei die altijd op de Veldegge heeft geakkerd: en dat allemaal zo maar onder onze voeten, zo veel historie, zo spannend, nooit geweten!

Wat zijn nieuwe ontwikkelingen binnen archeologie?
Een heel erg hot item is publieksarcheologie. ‘Gewone mensen’ krijgen de kans om mee te graven, om deel uit te maken van de opgravingsploeg. Om op die manier te ervaren hoe mooi en spannend het beroep archeoloog is. De gemeente wil dit ook graag, juist om draagvlak te ontwikkelen. Ook het betrekken van scholen is iets dat steeds meer gebeurt. Bij de opgravingen in Heeten zijn alle basisscholen uit de gemeente Raalte uitgenodigd voor de scholenochtend. Daarnaast organiseert een gemeente vaak met de organisatie een Open Huis: iedereen is dan welkom om te zien wat er gebeurt!

Publicatiedatum19 oktober 2017

Adviseur

Marijke Nieuwenhuis

Marijke Nieuwenhuis

archeoloog

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.