Actueel

Staphorst loopt voorop met Omgevingswet

Efficiƫnte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst

Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. De houding bij het beoordelen van plannen is ‘ja mits’ in plaats van ‘nee tenzij’. 


De wet moet op 2021 ingaan. Dat lijkt nog ver weg. Toch is het belangrijk nu alvast de voorbereidingen te treffen, anders lukt het niet om de wet in 2021 goed in te laten gaan. De gemeente Staphorst is dan ook actief aan de slag gegaan en in 2017 gestart met EPOS. EPOS staat voor: Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst. Het proces dat particulieren en bedrijven voor een omgevingsvergunning voor kappen, slopen of bouwen doorlopen, is hierbij essentieel anders dan voorheen. Zoals EPOS al zegt: efficiënt. En wat EPOS nog niet zegt (maar in de praktijk wel gebeurt): lagere kosten voor leges! 

Het afgelopen jaar was voor Staphorst een proefjaar. Komend jaar gaat EPOS echt van start. Het bijzondere van EPOS is dat mensen die willen gaan bouwen of verbouwen en een omgevingsvergunning aanvragen, in een andere rol komen. Zij krijgen meer verantwoordelijkheid en vertrouwen van de gemeente. Helemaal vóór in het proces verzamelen zij zelf informatie voor de aanvraag. Bijvoorbeeld door op het Omgevingsplein van de gemeentelijke website te kijken, of de hulp aan de Ruimtecoach van de gemeente te vragen. Als aanvragers beslagen ten ijs komen en zich laten bijstaan door een deskundige die staat op een lijst die de gemeente beschikbaar stelt, krijgen ze korting op de leges. 

Als er bij de bouwaanvraag sprake is van welstand, monumenten, landschap of archeologie, kijkt een adviseur van Het Oversticht mee. De initiatiefnemer neemt hiervoor rechtstreeks contact op met de speciale contactpersoon van Het Oversticht. Dit gebeurt vroeg in het proces, zodat er voor de aanvrager tijd genoeg is om stukken compleet en goed in te dienen. Zo blijft de snelheid in het traject! Vervolgens kijkt een medewerker van de gemeente naar het ingediende plan en reageert hierop binnen een week. Als alle stukken compleet zijn, gaat het plan naar de Omgevingskamer. Deze groep van deskundigen en een onafhankelijke voorzitter, kijkt of het ingediende plan voldoet aan het bestemmingsplan. Zo, ja, dan kan een vergunning verleend worden. Zo nee, dan krijgt een aanvrager een inhoudelijk advies hoe het plan aangepast kan worden.



Begin juli heeft Staphorst een nominatie ontvangen voor de Aandeslag Trofee, een initiatief van het programma Aan de slag met de Omgevingswet (samenwerkingsverband van VNG, IPO, UvW en het Rijk). De jury vindt het indrukwekkend hoe de gemeente Staphorst serieus werk maakt van integraal werken. Ook het feit dat het proces als minstens zo belangrijk wordt gezien als de inhoud krijgt veel waardering van de jury. 

Publicatiedatum14 december 2017

Adviseur

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Contact opnemen
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!















Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.



Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.