Actueel

Erfgoed verbindt: Dronten

Kop van 't Ende

De kop van ’t Ende ligt sinds de inpoldering in de polder bij Dronten, maar is het oude havenhoofd van Elburg.


Het is een mooie plek die de bijzondere geschiedenis van dit deel van Nederland vertelt. Die begint hier in de 13e eeuw, wanneer Elburg als Hanzestad een open ankerplaats heeft die gebruikt wordt als haven. In de 17e eeuw komt er een echte haven. Maar daar moet veel aan gesleuteld worden, wil deze voor schepen geschikt zijn. In de 19e eeuw worden de havendammen verlengd. Er komen lampen om de vissers veilig binnen te loodsen. Wanneer in 1956 de polderdijk Elburg afsluit van de zee, verliezen de havendammen hun functie. Het havenhoofd komt droog te liggen en raakt in verval. Eind 20e eeuw wordt dit gereconstrueerd en opengesteld voor de bezoeker.


Erfgoed verbindt, Europa inspireert 

"Als dat ergens geldt, dan wel hier: De Kop van ‘t Ende, het voormalige havenhoofd van de haven van Elburg. Tot de drooglegging van oostelijk Flevoland lag het havenhoofd in het IJsselmeer, nu als een navelstreng in het nieuwe land. Gelderland en Flevoland worden hier verbonden. Europa investeert ook in Dronten en dat inspireert." 

Mr. A.B.L. de Jonge
Burgemeester Dronten


Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina

Publicatiedatum14 februari 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.