Actueel

Erfgoed verbindt: Zwartewarterland

Grachtengordel Hasselt

Even ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hasselt. Hasselt is een van de Hanzesteden.


Dit handelsverbond van Noord-Europese steden bestond op het hoogtepunt uit zo’n 200 steden en strekte zich over de landsgrenzen uit. In die zin kan er een vergelijking gemaakt worden met de Europese Unie van nu. De Hanze maakte, evenals de Europese Unie, handel binnen het verbond door afspraken mogelijk. De Hanzesteden waren echter sterk gericht op het verwerven van een monopoliepositie en het uitschakelen van de concurrentie. 

Hanzestad Hasselt, gemeente Zwartewaterland, kan niet alleen terugzien op een indrukwekkend verleden als handelsplaats, maar ook als vestingstad en bedevaartsoord. Al eeuwenlang is Hasselt gastvrij voor pelgrims en bezoekers die de weg naar het plaatsje weten te vinden. Hasselt telt ruim zeventig rijksmonumenten en is een beschermd stadsgezicht. En niet alleen Amsterdam beschikt over een grachtengordel! Ook Hasselt heeft er een: Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. Deze grachtengordel – met zijn bruggen, kades en sluizen - is mooi bewaard gebleven. Recent zijn de grachten en kades volledig gerestaureerd en voor de pleziervaart opengesteld. Een gilde van vrijwillige brugwachters bedient de vijf ophaalbruggen. 

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"Met de grachten heeft Hanzestad Hasselt goud in handen."

Eddy Bilder
Burgemeester Zwartewaterland


Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum28 februari 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.