Actueel

Erfgoed verbindt: Kampen

De IJsselkogge

In 2011 werd in de IJssel bij Kampen een opzienbarende vondst gedaan: een goed bewaard wrak van een 15de eeuwse Kogge. De meest gave Kogge die ooit gevonden is en daarmee met recht een wereldvondst te noemen.


In 2016 werd de Kogge onder grote belangstelling gelicht en overgebracht naar Lelystad voor conservering. Kampen ontwikkelt intussen een plan om de IJsselkogge te exposeren. De onderzoekers vermoeden dat de IJsselkogge destijds bewust op deze plek is afgezonken om de stroming van de IJssel te beïnvloeden. In die tijd dreigde de rivier namelijk te verzanden, waardoor de bereikbaarheid van Hanzestad Kampen slechter werd.

Als deze theorie klopt, gaat het hier om een sterk staaltje Middeleeuws watermanagement, waaruit blijkt dat het thema ‘Kampen leeft met water’ al honderden jaren actueel is. En ook richting de toekomst blijft het managen van (hoog)water altijd een uitdaging in de IJsseldelta. Het echte verhaal van de gevonden IJsselkogge blijft mogelijk altijd een mysterie.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Kampen is trots op de IJsselkogge, hèt icoon van het Kamper Hanzeverleden. Dit verleden verbindt Kampen met de regio en met Europa. Het Hanzeverleden staat wat mij betreft voor de verbindende kracht van water. Het heeft Kampen gemaakt tot wat het nu is, maar vormt ook de inspiratie voor de toekomst!”

Bort Koelewijn
Burgemeester Kampen

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum 7 maart 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.