Actueel

Erfgoed verbindt: Deventer

De Lebuinuskerk

In 768 stak de Engelse monnik Lebuinus de IJssel over om de heidense Saksen te bekeren tot het Rooms-katholieke geloof. Op een rivierduin bouwde hij de eerste houten kerk, vlakbij een nederzetting aan een natuurlijke haven. Daarmee legde hij het fundament voor de stad Deventer, een van de oudste (handels)steden van Nederland. 


Nu, 1250 jaar verder is de Lebuinuskerk een prachtig icoon, een beeldmerk voor de stad. De kerk is nog steeds in gebruik voor kerkelijke vieringen en is samen met het Grote Kerkhof decor voor talloze culturele evenementen. Voor de ontvangst van bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, optredens van de Dijk, Kensington of Typhoon tot de Kermis, Boekenmarkt en voorstellingen van Deventer op Stelten.
’s Avonds is de kerk prachtig aangelicht. Zie je de skyline van Deventer, dan zie je de (verlichte) Lebuinus en ben je weer thuis. Thuis in de stad die dit jaar uitgebreid zijn 1250-jarig bestaan viert.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“In de Lebuinuskerk kreeg ik voor het eerst de ambtsketen omgehangen. Voor mij en vele Deventenaren betekent het zien van de kerk…..Ik ben weer thuis!”

Andries Heidema
Burgemeester Deventer

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum 8 maart 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.