Actueel

Drie vragen aan molenconsulent Tom Temmink

watermolens en hun biotoop

Vanwaar die passie voor molens?
Ik werk nu een kleine twee jaar bij het Oversticht als adviseur erfgoed. Binnen mijn functie valt ook het molenconsulentschap voor Stichting de Overijsselse Molen (SOM).


Vanuit mijn vorige werk als projectleider bij een restauratiearchitect heb ik bijna alle soorten monumenten begeleid in de restauratie, behalve molens. Voor mij is het geweldig dat ik juist die schakel in de keten nu kan aanvullen. Ik heb er het eerste jaar heel veel energie in gestopt om die kennis binnenboord te krijgen. Molens fascineren me. Het is het enige monument dat bewust beweegt en echt gebouwd is met een duidelijke gebruiksfunctie.

Waar ligt jouw focus op dit jaar?
Ik richt me in het bijzonder op de negen watermolens die we nog hebben in Overijssel. Vroeger stond er een veelvoud. In allerlei vormen en met verschillende functies.
Voor alle molens geldt dat je ze nooit los kunt zien van het landschap. Maar bij watermolens is de biotoop – de toevoer van water - wel heel belangrijk. Dat wil overigens niet zeggen dat deze molens allemaal op de meest ideale plekken stonden en staan. Als je met de ogen van nu zou kijken, zou je ze op een andere plek bouwen omdat de continue toevoer van water niet bij elke molen gegarandeerd is. Dat is geen klimaatkwestie, dat was vroeger al zo. Een voorbeeld is de molen van Herinckhave in Fleringe. Doordat de watertoevoer hier ‘s zomers onvoldoende was, werd er al in de 19e eeuw een windkorenmolen vlakbij gebouwd.

Wat is jouw uitdaging voor de komende vijf jaar?
Als we kijken naar de afgelopen decennia, zijn er keuzes gemaakt in de inrichting van de ruimte en ons landschap die niet altijd ten goede zijn gekomen aan de watermolens. Ik wil samen met de SOM de watermolens draaiend houden, want zoals we bij de SOM zeggen: “Alleen een draaiende molen heeft toekomst”. Om dat te realiseren richten we ons met name op de watermolenbiotoop. Binnen de SOM zijn we met een werkgroep aan de slag gegaan om alle voorkomende problemen boven tafel te krijgen. Er is veel kennis aanwezig bij de afzonderlijke molens. Die kunnen we vermenigvuldigen door deze samen te delen. Vervolgens zullen we aan tafel gaan met betrokken partijen zoals de provincie, De Hollandsche Molen en Landschap Overijssel. Samen werken we hiermee aan het instandhouden van bijzonder erfgoed. Want vergeet niet dat de geschiedenis van de watermolen teruggaat tot de late middeleeuwen. Sommige zijn in basis wel 500 jaar. Daar willen we met z’n allen toch zuinig op zijn?

Publicatiedatum20 maart 2018

Adviseur

Tom Temmink

Tom Temmink

bouwkundige, restauratie, provinciaal adviseur

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.