Actueel

Erfgoed verbindt: Oldenzaal

St. Plechelmusbasiliek Oldenzaal

De St. Plechelmusbasiliek is al eeuwenlang het warm kloppende hart van Oldenzaal. De bisschop van Utrecht gaf in het jaar 954 opdracht voor de bouw van de eerste stenen kerk op deze plek. Halverwege de twaalfde eeuw werd het kerkgebouw vernieuwd.


De kerk en een kapittel van kanunniken maakten van het middeleeuwse Oldenzaal een regionaal centrum. De stad ontwikkelde zich als het ware vanuit de St. Plechelmus. Wie de toren beklimt en naar beneden kijkt, ziet nog altijd het oorspronkelijke middeleeuwse stratenpatroon. Het uitzicht vanaf de toren is fenomenaal, op heldere dagen kijk je tot ver in Duitsland.

Gedurende zo’n duizend jaar werden Oldenzalers en bewoners van de omringende marken rondom de St. Plechelmus begraven. Archeologisch en populatieonderzoek dat op deze plek plaatsvond, leverde een schat aan informatie op. De archeologie van het Plechelmusplein is uniek in Europa. De St. Plechelmusbasiliek vormt van oudsher het middelpunt van Oldenzaal. Met de kerktoren als markant baken voor bewoners en bezoekers.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Ons erfgoed verbeeldt ons verleden. In het verhaal van Oldenzaal staat de Plechelmusbasiliek centraal. Aan dat verhaal is dankzij recente opgravingen een belangrijk hoofdstuk toegevoegd.”  

Theo Schouten
Burgemeester Oldenzaal

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum 9 maart 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.