Actueel

Erfgoed verbindt: Almelo

De Doelenstraat

Dit karakteristieke woon- en winkelstraatje vormt sinds eeuwen de verbinding tussen het grafelijke gebied en het noorden van Almelo.


Op een oude stadskaart van rond 1650 is te zien dat de bebouwing gecentreerd was rond de Grootestraat oude eind, een deel van het nieuwe eind, de Kerkstraat en rond de Doelenstraat. De naam van de straat refereert aan de Doelen; hier oefenden leden van de Schutterij in het zogenaamde papegaaischieten.
In 1876 werden ruim twintig woningen in de straat door een grote brand verwoest. Graaf van Rechteren Limpurg herkende de uniciteit en kracht van de straat. Daar waar de graaf zeggenschap over kon hebben, maakte hij zich eind vorige eeuw hard voor behoud van het oude.
Met gezamenlijke inspanningen van particuliere eigenaren en de overheid kreeg de straat een ingrijpende opknapbeurt, geheel in stijl met de sfeer van het omliggende Huize Almelo. De huizen met nummer 9, 9a, 9b en 17 zijn gemeentelijke monumenten.

“De Doelenstraat kent een verrassende intimiteit. Je ziet er prachtig glas-in-lood en knipvoegen. En ook nog eens een paar heel leuke winkeltjes. Almelo op z’n mooist!”

Arjen Gerritsen
burgemeester van Almelo

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Klik hier voor de site met historische foto's van Almelo.

Publicatiedatum11 april 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.