Actueel

Eerste resultaten energievisie abdij Sion

Thema’s: contemplatie, bedrijvigheid en zelfvoorziening

Welke energiebesparende en energieopwekkende maatregelen kunnen worden genomen in abdij Sion in Diepenveen? Het complete complex van gronden en gebouwen is in een pilot onder de loep genomen door Het Oversticht en Eelerwoude.  


Een van de opties betreft isolatie. Denk aan isolerende beglazing, het afdichten van kieren en naderen, isolatie van vloeren en daken.
Op de langere termijn wil Sion een energieneutraal klooster worden en energie gaan opwekken om in eigen behoefte te kunnen voorzien. Projectleider Marieke van Zanten: “Zoals het er nu uitziet kan door isoleren veel meer dan de helft aan energiekosten bespaard worden. En wat je bespaart hoef je ook niet op te wekken. De energiekosten zijn een enorme kostenpost voor de exploitatie. Energie besparen helpt mee aan een gezonde exploitatie en daarmee het behoud van het erfgoed. In de pilot hebben we ook gekeken naar mogelijkheden om nieuwe energie op te wekken. De geschiedenis van het klooster, de manier waarop er gebouwd is en de invulling die de gebouwen hebben gehad, zijn leidend voor de mogelijkheden die er zijn. Thema’s hierbij zijn contemplatie, bedrijvigheid en zelfvoorziening.”

Voor alle mogelijke maatregelen zijn verschillende scenario’s geschetst en begrotingen opgesteld. Hiermee kan de eigenaar van de abdij uiteindelijk bepalen welke maatregelen hij wil toepassen. Investering en financiering zijn de sleutelwoorden: wat is snel te investeren én terug te verdienen?

De volgende pilot die wordt uitgevoerd is landgoed Den Berg in Dalfsen. Marieke van Zanten: "De les die we uit de eerste pilot meenemen is dat je door zo open mogelijk te kijken, en niet bij voorbaat mogelijkheden uitsluit, een heel eind kunt komen. Zo samen de discussie aangaan, is een interessant en vruchtbaar traject.”

Publicatiedatum18 april 2018

Adviseur

Marieke van Zanten

Marieke van Zanten

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.