Actueel

Erfgoed verbindt: Coevorden

Het kasteel

Het kasteel kent een roerige geschiedenis. Vanwege de ligging op verbindingsroutes tussen hanzesteden Münster en Groningen door moerasgebieden, en vanwege de tolrechten, was de vesting van groot strategisch belang.


Graaf Everwijn, één van de voorouders van de huidige erfprins Zu Bentheim und Steinfurt, was landdrost van Drenthe. Zijn wapenschild is nog te bewonderen in een glas-in-loodraam in het Kasteel, toen de officiële residentie van de landdrosten van Drenthe.

Het bezit van het kasteel wisselde vele malen, wat vaak met veel geweld gepaard ging. Het kasteel was onder andere inzet bij de slag bij Ane in 1227, het Beleg van Coevorden (1592) en bezetting en bevrijding in het rampjaar 1672. Het kasteel werd meermalen geplunderd, vernietigd en herbouwd, en was in de late middeleeuwen hét Europese voorbeeld van moderne vestingbouw.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert.

"Het kasteel in Coevorden verbindt door zijn bijzondere geschiedenis en als voorbeeld van moderne vestingbouw, zelfs Europa.”

Bert Bouwmeester
Burgemeester Coevorden

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum25 april 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.