Actueel

Erfgoed verbindt: Enschede

Het Balengebouw

Het Balengebouw van de Bamshoeve: opgericht in 1907 in het toenmalige centrum van de mondiale textielindustrie, Enschede. Hier kwamen de balen katoen binnen die verwerkt werden tot garen waarvan de meest uiteenlopende stoffen werden geweven.


Die oorspronkelijke functie bleef behouden tot in 1973 de katoenspinnerij Bamshoeve failliet ging. In mei 2000 was het Balengebouw één van de weinige gebouwen die overeind bleven tijdens de vuurwerkramp. Aangeslagen, niet verslagen.
In de periode 2007 tot 2013 is onderzocht of het gebouw de thuisbasis voor het Jan Cremer museum kon worden, maar dat plan heeft de eindstreep niet gehaald. Het Balengebouw is daarna getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw waarin, naast andere bedrijven, de Twentsche Courant Tubantia haar hoofdkantoor heeft gevestigd. In het gebouw werkt de krant op een innovatieve manier samen met de lokale omroep 1Twente Enschede aan de oprichting en uitbouw van Newsroom Enschede. Bij de officiële start noemde de toenmalig staatssecretaris Sander Dekker de Newsroom hèt voorbeeld van eigentijdse journalistieke samenwerking voor heel Nederland.
Anno 2018 is het ruim driehonderdjaar oude Balengebouw nog springlevend en verbindt verleden, heden en toekomst. Fier overeind in het hart van de samenleving. 

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Als ik één gebouw moet aanwijzen dat model staat voor het karakter, het DNA van Enschede, dan is dat het Balengebouw van de voormalige katoenspinnerij Bamshoeve. Stoer, dynamisch, veerkrachtig en onverwoestbaar. Kortom: typisch Enschede”

Onno van Veldhuizen
Burgemeester Enschede

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina

Publicatiedatum 6 juni 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.