Actueel

Erfgoed verbindt: Elburg

De Vischpoort

De Vischpoort is de laatste stadspoort van de vesting van Elburg. Het is een zeer karakteristiek gebouw aan de noordzijde van een middeleeuwse Hanzestad. 


De poort is eind veertiende eeuw gebouwd als een gesloten toren. Pas twee eeuwen later werd het gebouw tot stadspoort omgebouwd. Sindsdien geeft deze de inwoners van Elburg, de vissers en vele handelaren toegang tot de stad. In de laatste decennia zijn daar ontelbare bezoekers van buiten bij gekomen. 

Vele jaren had de poort ook een functie als vuurtoren. In 1731 kwam er een kustlicht in de Vischpoort. Dat was eerst een petroleumlamp, later een gaslamp en uiteindelijk elektrisch licht. Dit licht vormde het baken voor de schippers om in het donker veilig naar Elburg te kunnen varen. Dankzij die functie is de Vischpoort als enige stadspoort gespaard gebleven van de slopershamer.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Loop je onder de poort door, dan word je verrast door het rijke erfgoed zoals de middeleeuwse stadsmuren en wallen, onze Elburgse keitjes-stoepen, het Agnietenklooster en de Sint Nicolaaskerk. Kennen andere middeleeuwse steden onoverzichtelijke en kronkelende straatjes, bij Elburg is het precies andersom. Hier zie je geordende en overzichtelijke straten, met keurige rechte lijnen. De Vischpoort is een van onze symbolen voor het culturele erfgoed van onze mooie Vestingstad. Daar zijn we trots op.”

Jan Nathan Rozendaal
Burgemeester Elburg

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina

Publicatiedatum20 juni 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.