Actueel

Erfgoed verbindt: Ommen

De Ommerschans

De Ommerschans is een oude verdedigingsschans uit de 17de eeuw. In het gebied rondom de Ommerschans bouwde men 200 jaar later de eerste kolonie van de ‘Maatschappij van Weldadigheid’.


De Maatschappij van Weldadigheid is opgericht in 1818 en bestond uit zeven koloniën op zeven verschillende locaties. Het doel van de Maatschappij van Weldadigheid was om het groeiende aantal arme mensen, bedelaars, zwervers, vondelingen en wezen goed op te voeden en ze een beter leven te bieden in de landbouwkolonies.

De Ommerschans is de eerste in een reeks Koloniën waar onder andere bedelaars en landlopers gedwongen aan het werk werden gezet. De Koloniën werden opgericht met het plan om met landbouw de armoede, criminaliteit en alcoholverslaving te bestrijden.

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid is opgericht, met Ommerschans als één van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Nederland en België passen dit jaar het nominatiedossier aan voor de aanvraag bij de UNESCO naar de status van Werelderfgoed voor de Koloniën van Weldadigheid.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“De Ommerschans vertelt het bijzondere verhaal van de ambitie om mensen een volwaardige plek in de samenleving te geven. De Ommerschans laat ook zien dat er in bepaalde situaties sprake kan zijn van een uitdaging en een waarschuwing tegelijkertijd.”

Burgemeester Hans Vroomen
Gemeente Ommen

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina

Publicatiedatum10 juli 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.