Actueel

Erfgoed verbindt: Noordoostpolder

Werelderfgoed Schokland

Midden in de Noordoostpolder ligt het voormalige eiland Schokland. Een archeologisch monument vol prachtige bodemschatten. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur.


Werelderfgoed Schokland is een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. Er zijn sporen van menselijke bewoning tot meer dan 10.000 jaar terug. Het is een plek tussen land en water, middenin de Noordoostpolder, die rijk is aan archeologische bodemschatten. Geen wonder dat UNESCO in 1995 besloot om Schokland en omgeving de status van werelderfgoed te geven.

Schokland staat symbool voor het leven van de Nederlanders met en de strijd tegen het water, een thema dat vandaag de dag weer actueel is. En ondanks de dreigende overstromingen en de armoede leefden er altijd mensen. Van de prehistorische jager-verzamelaars tot de bewoners van deze tijd. In de bodem van Schokland ligt duizenden jaren aan Nederlandse bewoningsgeschiedenis verborgen.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"Eiland in het water, eiland in de polder. De eeuwenlange strijd van mens tegen water proef je, voel je, wanneer je wandelt in stilte op dit prachtige werelderfgoed in Noordoostpolder."

Burgemeester Aucke van der Werff
Gemeente Noordoostpolder

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum 7 augustus 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.