Actueel

Erfgoed verbindt: Steenwijkerland

Blokzijl: historische hotspot aan het water

In Blokzijl ademt elke steen de sfeer van een rijk verleden. Hoe kan het ook anders. In deze parel aan de voormalige Zuiderzee wordt de historie gekoesterd.


Tastbaar bewijs is er. De vele monumenten. De stadswallen. De haven waar de handel tot bloei kwam. De sluizen, ooit gebouwd om de verbinding te leggen met het achterland waar turf werd gewonnen. Turf die vervolgens naar Holland werd vervoerd. De sporen daarvan zijn nog altijd zichtbaar. De woningen rond de haven – prachtige  koopmanshuizen – zijn gebouwd in Hollandse Stijl, met Amsterdamse invloeden.

Erfgoed verbindt. Met dat thema kan Blokzijl wel uit de voeten. Als handelsstad en later als verbindingsschakel voor de Koloniën van Weldadigheid. Toekomstige bewoners van deze koloniën werden via Blokzijl naar hun nieuwe onderkomens gebracht. Ook vandaag de dag is Blokzijl een hotspot én toegangspoort. De waterliefhebber vindt er via de haven – nog altijd hét kloppend hart – en de sluizen zijn weg naar het achterliggende gebied.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"De keuze is reuze in Steenwijkerland. We hebben nogal wat in huis. Blokzijl is zo’n pareltje. Het voelt als een warme deken. Zoveel sfeer, zoveel historie. Híer moet je zijn als je cultuur wilt snuiven."

Burgemeester Rob Bats
Gemeente Steenwijkerland

 

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina

Publicatiedatum15 augustus 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.