Actueel

Erfgoed verbindt: Haaksbergen

De Oostendorper Watermolen

Een dubbele watermolen is in ons land een zeldzaamheid. De Oostendorper Watermolen aan de rustieke Buursebeek stamt uit het jaar 1584 en is de oudste dubbele watermolen in Nederland. De molen bestaat uit een oliemolen met één rad en een korenmolen met twee schepraderen.


De molen werd in de Tachtigjarige Oorlog verwoest en in 1634 herbouwd. In 1946 werd de molen door hoog water weggeslagen, maar in 1950 weer gerestaureerd. In de jaren tachtig moest dat weer gebeuren, omdat er waterstromen achter en onder het gebouw doorliepen. Als er geen maatregelen waren genomen, dan zou de molen in de kolk zijn verdwenen.

De molen is nu weer volledig in bedrijf en wordt regelmatig gebruikt om graan te malen en olie te slaan. De Oostendorper Watermolen is voor het publiek opengesteld en er zijn rondleidingen. In combinatie met de fraaie omgeving een trekpleister voor veel mensen, ook van buiten Haaksbergen.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“De Oostendorper Watermolen aan de Buursebeek is een juweeltje. Een prachtige dubbele waterradmolen, met een rijke geschiedenis. De buitenkant en het gebied eromheen zijn fenomenaal, een rondleiding in de molen een absolute must.”

Gerrit Jan Kok
Burgemeester Haaksbergen

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum22 augustus 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.