Actueel

Erfgoed verbindt: Meppel

Meppeler toren

Met een hoogte van 45 meter steekt de monumentale toren van de Grote Kerk, uit de tweede helft van de vijftiende eeuw, ver boven de stad uit.


De trots van Meppel staat op het historische Kerkplein met een rijke geschiedenis op het gebied van handel, nijverheid en gilden. De toren is zichtbaar vanaf de Stoombootkade, Bleekerseiland en de Sluisgracht; zeg maar de binnenhaven van Meppel die van belang was voor het ontstaan van de stad.

Omstreeks eind zeventiende eeuw danste op een warme, zwoele zomeravond rondom de spits van de Meppeler Toren een enorme zwerm muggen. De stralen van de ondergaande zon weerkaatsen op de vleugeltjes van de insecten. Een passerende jongen keek naar dit betoverend beeld en dacht dat de toren in brand stond. Hij riep “brand, brand!” De brandweer rukte uit. Pas daarna kwam men tot de conclusie dat het alleen maar een zwerm dansende muggen was. Niemand weet of dit verhaal echt is gebeurd, maar de inwoners van Meppel hebben er de naam Meppeler Muggen aan overgehouden. Dit verhaal heeft velen geïnspireerd. Een standbeeld van de muggen staat bij de Grote Kerk, met de Meppeler Toren op de achtergrond.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“De Meppeler Toren en het verhaal over de Meppeler Muggen vormen ons erfgoed dat het verre verleden dichterbij brengt. Dat moeten wij koesteren, levend houden en toekomst geven”.

Burgemeester Richard Korteland
Gemeente Meppel

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk onze Facebookpagina.

Publicatiedatum29 augustus 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.