Actueel

Erfgoed verbindt: Hof van Twente

De textielhistorie van Goor

Goor heeft een rijke historie als het gaat om de textielindustrie. In 1838 werd de Twentse Stoomblekerij Goor opgericht door Thomas Ainsworth. Hij was de zoon van een Engelse katoenfabrikant en een uitstekende technicus. Ainsworth was één van de grondleggers van de Twentse Textielindustrie.


In 1838 werd ’s morgens om negen uur de eerste stoommachine van Twente in werking gesteld. In de hoogtijdagen van de textielindustrie verdienden meer dan 700 mensen hun brood bij de stoomblekerij.

Het TSB-terrein is al geruime tijd niet meer in gebruik voor de textielindustrie, maar diverse gebouwen herinneren nog aan het textielverleden. Op het terrein zitten nu allerlei bedrijfjes. Veel gebouwen - nu vaak nog verstopt achter beplating - dateren uit de periode van de wederopbouw. Zo ook de voormalige ververij van de NV Twentsche Stoombleekerij aan de Laarstraat. Het is een ontwerp van de regionaal bekende architect Beltman uit Enschede. Het TSB-terrein herbergt meer van deze naoorlogse gebouwen. Zo staat er een voormalige fabriekshal die is gemaakt van prefab-elementen van gewapend beton (voor die tijd heel vooruitstrevend). Deze hal was vroeger in gebruik als tricotfabriek. Op dit moment is hij in gebruik als smederij. En dan is er op het terrein ook bijzondere bouwkunst: Op de muur van het voormalige goederenpakhuis aan de Laarstraat 105 is een prachtige sgraffito van Wim ten Broek te zien.

De erfgoedcommissie heeft een beschrijving gemaakt van de gebouwen en zet zich in voor behoud en ontwikkeling. Voorzitter Evert-Jan Krouwel: "We zien graag dat de gemeente deze gebouwen aanwijst als monument. Deze kunnen ‘de trots van Goor’ worden."

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"De erfgoedcommissie heeft ons gewezen op een aantal verborgen parels in onze gemeente. We gaan er aan werken om die zo goed en mooi mogelijk in te passen in de ontwikkeling van het TSB-terrein."

Ellen Nauta-van Moorsel
Burgemeester Hof van Twente

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze. Bekijk deze op Facebook en Instagram.

Publicatiedatum 5 september 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.