Actueel

Erfgoed verbindt: Wierden

Een pompgebouw uit 1928

De gemeente Wierden heeft alles te maken met water. Het is een 'kraanwater-gemeente' en de Regge meandert door de gemeente van Enterse Warf via Rijssen en Zuna richting Hellendoorn.


Waterschap De Vechtstromen, natuurbeheerders, boeren en particulieren werken momenteel hard aan het Reggedal. Maar de verbinding van Wierden met het water gaat nog verder. Binnen de gemeentegrenzen van Wierden ligt een groot waterwingebied van Vitens. Hier wordt voor een groot deel van de regio drinkwater uit de diepe bodemlagen gehaald. Dit gebeurt nu met een recent gerenoveerd modern pompgebouw net over spoorwegovergang. Vroeger gebeurde dit via het historische pompgebouw op de foto, nu verscholen achter de bebossing op het terrein van Vitens.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"Een uniek gebouw met voor Wierden en Vitens een mooie historische betekenis. Het zou overigens zeker een renovatie verdienen. Daarover moeten we eens gaan praten met Vitens."

Henk Robben
Burgemeester Wierden

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze. Bekijk deze op Facebook en Instagram.

Foto: Moniek van de Wal

Publicatiedatum20 september 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.