Actueel

Erfgoed verbindt: Lelystad

Werkeiland Lelystad

In 1950 werd een begin gemaakt met de aanleg van de ringdijk van Oostelijk Flevoland, de derde polder van het Zuiderzeeproject. Middenin het IJsselmeer werd Perceel P aangelegd, met een werkhaven en een kamp waar de arbeiders werden gehuisvest die werkten aan de voltooiing van de dijk en aan de bouw van het gemaal Wortman.


De eerste barakken waren van hout. In 1953 werd een tweede arbeiderskamp opgetrokken, ditmaal van steen en bestaande uit woonbarakken, een centrale keuken, een ziekenbarak, een woning voor de kampbeheerder, een kantoor en een pension.

De bewoners van het arbeiderskamp leidden aanvankelijk een nogal geïsoleerd bestaan. In oktober 1954 werd de Knardijk gesloten. Hierdoor ontstond een directe verbinding met Harderwijk. Desondanks kreeg het perceel de naam Werkeiland Lelystad. De ringdijk werd in september 1956 gesloten. In juni 1957 viel de polder droog. En in 1967 arriveerden de eerste inwoners van het 'eigenlijke' Lelystad.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“In het jaar dat Lelystad 50 werd, werden delen van het Werkeiland aangewezen als eerste gemeentelijke monument. Het Werkeiland is van (inter)nationale betekenis, omdat het Werkeiland het startpunt is geweest van de aanleg van het grootste kunstmatige eiland ter wereld.”

Ina Adema
Burgemeester Lelystad

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze. Bekijk deze op Facebook en Instagram.
 

Publicatiedatum26 september 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.