Actueel

Erfgoed verbindt: Olst-Wijhe

IJssellinie

De IJssellinie is een waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie.


Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en drie tot vijftien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Het water moest circa 40 centimeter hoog staan; teveel om doorheen te rijden en te laag om over te varen.

In het bos op landgoed De Haere in Olst werden tal van bunkers ingegraven waaronder een commandobunker en een (nood)hospitaalbunker. Die laatste bunker heeft een volledig ingerichte operatiekamer en een ziekenzaal die plaats bood aan 36 gewonden. Beide bunkers zijn te bezichtigen.

Om het water snel te laten binnenstromen én het waterpeil te controleren, werden begin jaren 50 in het diepste geheim ingenieuze waterbouwkundige en militaire installaties aangelegd. De IJssellinie bleef tot na de val van de Muur ‘TOP SECRET’.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Wij zijn trots op dit inspirerende monument, dat ons steeds zal herinneren aan het belang van een samenwerkend en vredig Europa. Onze voormalige vijanden zijn nu bondgenoten geworden en partners!”

Ton Strien
Burgemeester Olst-Wijhe

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze. Bekijk deze op Facebook en Instagram.

Publicatiedatum 3 oktober 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.