Actueel

(Hoe) blijft het Drentse landschap herkenbaar?

Op zoek naar het verhaal

Hoe kan hernieuwbare energieproductie een plek in het landschap krijgen en hoe gaan wij met elkaar om in dit proces? Dat is de centrale vraag in het project ‘cultuurhistorie en energielandschappen’ dat Het Oversticht voor de Provincie Drenthe uitvoert.


Door te kijken naar verschillende tijdlagen, met ieder een eigen mentaliteit, kunnen we wellicht leren van de ruimtelijke en sociaal/maatschappelijke geschiedenis van Drenthe en zo grip krijgen op het complexe proces van de energietransitie.

Tijdens gesprekken met diverse groepen die een rol hebben in de transitie, werd duidelijk waar behoefte aan is. Om de transitie op gang te brengen is het van belang om dezelfde taal te spreken. Daarnaast is het goed om te weten wat het verhaal van een plek is. Bovendien; gaan we energieproductie inpassen in het bestaande landschap of creëren we een nieuw landschap? Oftewel: (hoe) blijft het Drentse landschap herkenbaar?

De resultaten uit deze gesprekken worden vertaald naar een praktische gereedschapskist. De kennis over het verleden wordt gekoppeld aan de praktijk van nu en ingezet voor de ontwikkelingen van morgen. Belangrijke uitgangspunten zijn; sluit aan bij het verhaal van Drenthe en versterk de kracht van de samenleving. Gebruik de energietransitie om het kapitaal (het Drentse landschap) te ontwikkelen op zo’n manier dat het van waarde blijft.

Publicatiedatum 9 oktober 2018

Adviseur

Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.