Actueel

Erfgoed verbindt: Twenterand

Veenmuseum

In de 13e eeuw kwamen de eerste mensen wonen in Vriezenveen, het dorp ten Noorden van Almelo. 


Hun zonen kregen de onontgonnen woeste grond achter de ouderlijke percelen. Noordelijk van Vriezenveen lag in de uitgestrekte moerassen een zandrug waarop het dorp Sibculo werd gesticht met een klooster en de buurtschappen Westerhaar, Kloosterhaar en Bruinehaar. 

De moerassen bestonden vooral uit veen, dat in brokken gestoken en gedroogd tot brandstof (turf) werd gemaakt. Om de turf af te voeren werden kanalen aangelegd. De mensen die werkten in het veen moesten zwaar werk verrichten tegen een karig loon. Tussen 1850 en 1950 is vrijwel alle turf uit dit gebied afgegraven. 

Een plek waar je het leven uit die tijd kan ervaren is het Veenmuseum. Hoe leefde, woonde en werkte men in die tijd? Op het museumterrein zijn een aantal veenhutten te bezichtigen en staan een oude boerderij en een winkeltje, annex gelagkamer, zoals die destijds in de streek voorkwamen. Via een wandelroute of met een origineel veentreintje kan men het terrein bekijken.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Ik ben trots op dit unieke erfgoed in onze gemeente waar je je als bezoeker even terug waant in de tijd.”

Annelies van der Kolk 
Burgemeester Twenterand

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum11 oktober 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.