Actueel

Erfgoed verbindt: Hengelo

Vereenigingsgebouw Stork

Het Vereenigingsgebouw is één van de zichtbare herinneringen aan de prominente rol die Stork heeft vervuld in Hengelo.


Het karakteristieke gebouw staat op de hoek van een plein in Hengelo-Zuid, vlakbij het station. Hier staan ook de oude fabrieksgebouwen van Stork bevinden. Met de Laan Hart van Zuid, die binnenkort wordt opgeleverd, staat het in verbinding met de rest van het industriële erfgoed dat Hengelo rijk is.

Het Vereenigingsgebouw Stork is een fors pand met toneelzaal en foyer, geflankeerd door twee torens met tentdaken. Het gebouw diende tevens als tekenschool, kookschool, bewaarschool, leeszaal en bibliotheek. Het gebouw en het omliggende park waren een cadeau van de eigenaar Charles Theodoor Stork aan het personeel, ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de fabriek in 1893.

In een periode die in Europa bekend staat als de industriële revolutie of ijzeren eeuw, hadden de arbeiders het ronduit slecht. De werknemers van Stork vormden hierop een uitzondering. De fabrikant was niet alleen innovatief  - en nam bijvoorbeeld deel aan de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1878 - maar ook sociaal. Er werd veel voor de arbeiders gedaan.

In 1938 is het gebouw van binnen gerenoveerd en sinds 1987 doet het dienst als restaurant en congrescentrum.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"Nu, 125 jaar later, zal het Vereenigingsgebouw in oude luister worden hersteld. Dankzij de zorg voor monumenten bestaat die kans. Het gebouw is daarmee een kenmerk van verleden en toekomst van de metaalstad in relatie tot zijn bewoners. Tijd voor werk en voor ontspanning."

Sander Schelberg
Burgemeester Hengelo

In het Erfgoedmagazine nr.2 - september 2018 is onlangs een artikel verschenen over het Vereenigingsgebouw in Hengelo. 

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum16 oktober 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.