Actueel

Erfgoed verbindt: Rijssen-Holten

Paasvuur

Paasvuren behoren tot de zogenoemde 'traditionele jaarvuren', die in bepaalde jaargetijden ontstoken worden.


Het paasvuur hoort met de meivuren (Waddeneilanden) tot de voorjaarsvuren. In alle gevallen komt zo'n vuurtraditie voort uit het verlangen naar zon en vruchtbaarheid en vreugde om (de terugkeer van) de zon. De ouderdom van deze vuurtradities is moeilijk te schatten, maar de oudste schriftelijke bronnen over paasvuren dateren uit het midden van de zestiende eeuw.

Ook in Rijssen-Holten wordt ieder jaar weer met man en macht aan de bouw van de paasvuren gewerkt. Waar het bij deze traditie vooral om draait is de samenwerking. Jong en oud werken samen om zowel de bouw als het ontsteken van de paasvuren een groot succes te maken. Dat succes wordt op de dag van ontsteken, onder het genot van een drankje en het paasvuur op de achtergrond, gezamenlijk gevierd.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"Ik ben trots op deze traditie die al meer dan vijftig jaar in stand wordt gehouden en laat zien waar echt Noaberschap voor staat."

Arco Hofland
Burgemeester Rijssen-Holten

Fotocredits: 'Paasvuren rondom Holten. Vurige strijd tussen trots en traditie',Teun Deijk. Uitgever: Reclamemakers Holten. 

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is: Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum31 oktober 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.