Actueel

Resultaten energievisie Landgoed Den Berg

Over energiebesparing en energieopwekking

Duurzaamheid en landgoederen, een uitdagende opgave. Het eeuwenoude Landgoed Den Berg in Dalfsen heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van de energietransitie. Elke generatie staat voor nieuwe keuzes die soms best ingrijpend kunnen zijn. Als pilotproject binnen Energievisie voor erfgoed met Ingrid van Herel als projectleider, zijn mogelijkheden verkend.


Uit een eerste gesprek blijkt dat het landgoed energieneutraal wil worden en wellicht op langere termijn energie wil gaan leveren aan de directe omgeving. Net als bij de eerste pilot voor abdij Sion wordt gekeken naar eenvoudige maatregelen om energie te besparen. Want alles wat je bespaart, hoef je niet op te werken. Van Herel: “Soms zijn maatregelen eenvoudig en is het aanpassen van gedrag al een stap voorwaarts. Denk aan gewoontes die te veranderen zijn. Is het noodzakelijk om elke ruimte te verwarmen of te verlichten? Het lijken details, maar hier valt zeker iets te halen.”

Energieopwekking is echt maatwerk; ieder landgoed biedt weer andere mogelijkheden. Voor Landgoed Den Berg zijn er opties zoals het oogsten van zon in de eeuwenoude moestuin, het plaatsen van kleine windmolentjes en zonnepanelen op de erven, de aanplant van ‘vakken’ in de klassieke aanleg met olifantsgras voor winning van biomassa. Of waarom niet een grote windmolen in het bos? Van Herel: “Het is nu aan de eigenaren om te bepalen met welke ideeën zij als eerste aan de slag willen.”

Het Oversticht en Eelerwoude kijken binnenkort verder naar de derde en laatste pilot van het project Energievisie voor erfgoed: landgoed Junne in Ommen, een van de grotere aaneengesloten landgoederen in Nederland. Op het terrein zijn veel boerderijen en cultuurhistorische elementen, zoals agrarische esgronden, stuifzanden en houtwallen, te vinden.

Publicatiedatum31 oktober 2018

Adviseur

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.