Actueel

Erfgoed verbindt: Raalte

Synagoge

Raalte kende aan het einde van de 19e eeuw een bloeiende Joodse gemeenschap. De kleine synagoge aan de Stationsstraat 21 is nog een stille getuige van deze tijd.


Het was de centrale plek waar de Joden samenkwamen om God lof, dank en eer te brengen. In 1889 werd de synagoge ingewijd en in 1943 buiten gebruik gesteld nadat het gebouw was leeggeroofd.
De synagoge in Raalte is een gemeentelijk monument. Het zaalgebouw heeft neo-renaissancistische details. Sinds kort prijkt weer boven de entree de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst en stichtingsdatum.

De eerste joodse mensen kwamen vermoedelijk rond 1700 in Raalte wonen. Bijna 250 jaar waren de Raaltenaren van Joodse afkomst, meestal enkele tientallen, onderdeel van de gemeenschap. De Joodse gemeenschap van Raalte werd in 1947 opgeheven en de synagoge werd verkocht. Want er was geen Joodse gemeenschap meer. 72 Joodse mensen met Raalter wortels kwamen om in de oorlog, 39 van hen zijn gedeporteerd vanuit Raalte naar de vernietigingskampen. Slechts één is teruggekomen: David Lutraan.

In 2018 is de voormalige synagoge in Raalte gekocht door een particulier met als doelstelling er een stilte- en bezinningscentrum van te maken. Maar heel bijzonder is het dat 73 jaar na de Holocaust er weer synagogediensten plaatsvinden in Raalte. Dit alles is mede te danken aan de inwoners van onze gemeente die ervoor pleitten dat het gebouw zijn maatschappelijke functie behield.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“De Synagoge in Raalte verbindt het verleden en het heden nu er na 74 jaar weer synagogediensten plaatsvinden. Als stiltecentrum brengt het Raaltenaren samen die geïnteresseerd zijn in cultuur, levensbeschouwing en filosofie.”

Martijn Dadema
Burgemeester Raalte

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum 7 november 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.