Actueel

Erfgoed verbindt: Assen

Het voormalige kloostercomplex aan De Brink

Vanuit het prachtige nieuwe stationsgebouw wandelt men langs het Museumlaantje en het Drents Archief richting De Brink – het historische stadscentrum van Assen. De Brink is het kloppende hart waar een klein Drents esdorpje binnen 200 jaar uitgroeide tot een provinciaal centrum waar rechtspraak, bestuur, bedrijfsleven én cultuur elkaar vonden op één stadsplein.


De Brink was vanaf 1260 het voorhof van het kloostercomplex Maria in Campus. Later vestigde het provinciale en het gemeentelijke bestuur zich in de voormalige kloostergebouwen. In 1809 liet Petrus Hofstede, landdrost van Drenthe, een gedeelte verbouwen. De reden? Lodewijk Napoleon Bonaparte, de broer van de kleine doch dictatoriale Franse keizer, was uitgenodigd en schonk Assen haar stadsrechten. Dit had grote gevolgen voor de ontwikkeling van de stad Assen. Langs De Brink werden prachtige huizen gebouwd – Assen werd de ‘’stad der paleizen’’.

De historische gebouwen aan De Brink zijn goed bewaard gebleven en maken deel van het beschermd stadsgezicht. Onder andere het Drents Archief en het Drents Museum zijn gevestigd aan de Brink en zo blijft het historische erfgoed goed geborgd in de binnenstad van Assen.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
‘’Als burgemeester ben ik trots op de manier waarop het kleine dorp Assen is uitgegroeid tot het provinciale centrum van Drenthe. De Brink staat symbool voor deze bijzondere, historische ontwikkeling.’’

Marco Out
Burgemeester Assen

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum14 november 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.