Actueel

Erfgoed verbindt: Tubbergen

De Kroezeboom op de Fleringer Es

De eeuwenoude Kroezeboom op de Fleringer Es is een van de oudste en bekendste bomen van ons land en belangrijk voor de identiteit van Fleringen.


Kroezeboom betekent kruisboom: een boom die een grens of kruispunt aangeeft. De holle eik heeft een fikse stamomvang van 725 cm. De boom is waarschijnlijk tussen 1500 en 1600 als markeringspunt aangeplant om vanuit daar de akkers te verdelen. Eeuwenlang stond naast de Kroezeboom een veldkapelletje; een 'hilligen huesken'. De katholieken hielden daar in het geheim eucharisatievieringen. Deze rustige plaats was met name rond de Münsterse oorlog (toen de resoluties tegen de katholieken nog eens verscherpt werden) het minst gevaarlijk. Hier kon men de spionnen gemakkelijk zien naderen en vervolgens tijdig verdwijnen om zich voor arrestatie veilig te stellen. Rond 1730 kwam aan de bijeenkomsten van de katholieken bij de Kroezeboom een einde, door strengere voorwaarden voor de toelating van priesters en het houden van godsdienstoefeningen.

In de twintigste eeuw herleefde de religieuze cultus rond de Kroezeboom en werd de locatie eigendom van de St. Pancratiusparochie van Tubbergen. Later is de huidige houten kapel met vakwerkmuren gebouwd. Sinds de jaren '70 worden bij de Kroezeboom regelmatig bijeenkomsten gehouden door katholieken. Ook wordt de Kroezeboom tegenwoordig vaak als trouwlocatie gebruikt.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"De geschiedenis van de Kroezeboom laat de kracht zien van de Twentse samenleving. Als burgemeester van Tubbergen weet ik hoe bijzonder de plek is."

Wilmien Haverkamp-Wenker
Burgemeester gemeente Tubbergen

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum28 november 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.