Actueel

Erfgoed verbindt: Staphorst

Langhuisboerderij

Een bekend beeld in Staphorst: de boerderij.


In de lintbebouwing langs de Oude Rijksweg en de Gemeenteweg, die Staphorst en Rouveen met elkaar verbinden, liggen meer dan duizend boerderijen, waarvan er 300 gelden als rijksmonument en daarmee als beschermd dorpsgezicht.

De boerderijen behoren tot het langhuistype. Ze staan vaak op smalle kavels en voor het aanbouwen van bedrijfs- of woonruimte was vaak geen plek. Dat was wel nodig, want in Staphorst is het gebruikelijk dat meerdere generaties in één huis wonen. Hierdoor werd gekozen voor het (soms meerdere malen) verlengen van de boerderij. Dit heeft tot gevolg dat er hele karakteristieke, lange boerderijen zijn ontstaan met meerdere ruimtes achter elkaar.

Staphorster boerderijen zien er kleurrijk uit. Aan de buitenkant is gebruik gemaakt van helderblauw en groen, maar ook binnen doet het gezellig aan. Meubels, wanden, muurtegels: alles is voorzien van een fleurige kleur.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Het is heel mooi om te zien dat de plaats waar vroeger werd gewoond en gewerkt nu eigenlijk alleen nog wordt gebruikt om te wonen, maar wel  met behoud van het historische karakter. En daar ben ik fier op!”

T.C. (Theo) Segers
Burgemeester gemeente Staphorst

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum17 december 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.