Actueel

Erfgoed verbindt: Hellendoorn

De Smidse

De Smidse is onlosmakelijk met Nijverdal verbonden.


In dit bijzondere gebouw uit 1911 met rijk gedecoreerde gevels waren de machinekamer en het ketelhuis van de Koninklijke Stoom Weverij anno 1814 ondergebracht. 

Het fungeerde als elektriciteitscentrale voor de textielfabriek en vormde zo het hart van het bedrijf. Na invoering van elektra als aandrijving van textielmachines in de jaren `60, zijn de stoomketels buiten gebruik geraakt en later gedemonteerd. Een deel van het pand heeft vervolgens lange tijd dienst gedaan als oefenruimte voor de plaatselijke harmonie, de KSW.

De Smidse is eigendom van Ter Steege Vastgoed en na de restauratie in 2011 – 2012 in beheer bij cultuurorganisatie ZINiN. Die organiseert er evenementen en heeft van De Smidse een broedplaats voor cultuur gemaakt en een ontmoetingsplek voor brede lagen van de bevolking van de gemeente Hellendoorn.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
"De Smidse is een fraai symbool van de textielgeschiedenis die de basis vormt voor het ontstaan van Nijverdal, zo’n 200 jaar geleden. De huidige inwoners ontmoeten elkaar rond tal van culturele evenementen." 

Anneke H. Raven, 
Burgemeester Hellendoorn

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Fotocredits: Jan van de Maat

Publicatiedatum18 december 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.