Actueel

Erfgoed verbindt: Losser

Van Heek Textiles

De Twentse textielindustrie heeft door de hele regio sporen achtergelaten. Ook binnen de gemeente Losser herinnert veel aan deze tijd.


Zo groeide het dorp Overdinkel doordat zich er arbeiders vestigden die vanuit het noorden naar Twente kwamen. Zij gingen aan het werk in Twentse en Duitse textielfabrieken.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ging de Twentse textielindustrie ten onder. In Losser is echter nog wel een textielproducent actief. Van Heek Textiles werd in 1926 opgericht door de bekende textielfamilie Van Heek. Het bedrijf produceert nog altijd industriële weefsels die over de hele wereld worden geëxporteerd, waaronder ook technisch textiel en andere innovatieve producten. Zoals een gepatenteerd product dat wel ventileert, maar pollen en fijnstofdeeltjes in de lucht buiten houdt.

De fabriek, gebouwd naar een ontwerp van architect Beltman, heeft een karakteristiek uiterlijk met een ‘fabrieksstraat’. Het erfgoed van de textiel is verweven met de geschiedenis van Losser. Het verbindt verleden, heden én toekomst.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“In de gemeente Losser leven we langs de grens. Dat brengt met zich mee dat ons erfgoed vaak grensoverschrijdend is. Het erfgoed uit de textieltijd is daarvan een aansprekend voorbeeld.”

Cia Kroon,
Burgemeester Losser

Het Nederlands thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters maken hun keuze.

Publicatiedatum19 december 2018
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.